Maďarské volby vyhrál Fidesz. Zřejmě udrží i ústavní většinu

Volby do maďarského parlamentu

Volby do maďarského parlamentu Zdroj: ctk/ap

Dnešní maďarské parlamentní volby vyhrál favorizovaný konzervativní vládnoucí Maďarský občanský svaz (Fidesz). Po sečtení skoro 90 procent odevzdaných hlasů by měl v koalici s křesťanskými demokraty opět získat ústavní, dvoutřetinovou většinu. Oznámila to dnes maďarská ústřední volební komise. Dosavadní maďarský premiér a šéf Fidesz Viktor Orbán poté ohlásil volební vítězství. Volby podle něj ukázaly, že Maďarsko je nejjednotnější zemí v Evropě.

V novém parlamentu o 199 místech mají konzervativci obsadit 133 poslaneckých křesel. Na druhém místě je levice (Maďarská socialistická strana) s 38 místy. Následuje pravicově radikální Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) s 23 křesly. Pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu podle všeho překročila i liberální ekologická strana s názvem Je možná jiná politika (LMP). Vyplývá to z výsledků po sečtení skoro 88 procent volebních lístků. Volební účasti činila 63,8 procenta, a byla tak o něco nižší než účast voličů v prvním kole voleb v roce 2010.

„Není to pouze nějaké náhodné vítězství. Dosáhli jsme tak širokého vítězství, že jeho význam dnes v noci nemůžeme ještě zcela pochopit,“ sdělil Orbán jásajícím stoupencům v sídle své strany. Výsledek je potvrzením kroků jeho vlády zaměřených na tvorbu pracovních míst, podporu rodiny a na boj za národní suverenitu, uvedl také Orbán, podle nějž voliči přitom řekli ne nenávisti a ne odchodu z Evropské unie. „Potvrdili, že místo Maďarsko je v EU, ale jenom pokud má silnou národní vládu,“ sdělil také Orbán, jemuž k vítězství již pogratuloval šéf Evropské komise José Manuel Barroso.

Fidesz šel do voleb v alianci s dosavadním koaličním partnerem - Křesťanskodemokratickou lidovou stranou (KDNP). „Na základě rozdílů (mezi stranami) můžeme nyní s jistotou říci, že poprvé od změny režimu bude středopravá vláda vládnout po dvě po sobě jdoucí období,“ oznámil během dne poslanec Fidesz Gergely Gulyás.

Maďarští voliči podle nových pravidel vybírali 106 poslanců většinovým způsobem v jednomandátových obvodech (dosud to bylo 176) a 93 poslanců poměrným způsobem na základě celostátních stranických kandidátek. Nový maďarský parlament tak bude mít 199 poslanců místo dosavadních 386. Fidesz přitom čelil kritice, že nové volební obvody byly vytvářeny s přihlédnutím k síle vládnoucí strany v konkrétních regionech.

„Volební systém je nespravedlivý. Je to, jako kdyby Fidesz měl absolvovat (běh) 100 metrů a opozice 400 metrů překážek,“ komentoval situaci podle AFP levicový politik a bývalý úřednický premiér Gordon Bajnai.