Maďarsko loni vynaložilo na zvládnutí migrační krize miliardy

Plot na maďarských hranicích

Plot na maďarských hranicích Zdroj: CTK

Maďarská vláda loni vydala na zvládnutí migrační krize 80 miliard forintů (sedm miliard korun). Na tiskové konferenci v Budapešti to podle agentury MTI sdělil György Bakondi, poradce pro vnitřní bezpečnost premiéra Viktora Orbána.

V současné době se v Maďarsku zdržuje celkem 2200 migrantů, uvedl rovněž Bakondi. Upřesnil přitom, že se nacházejí buď v izolovaných imigračních zařízeních, nebo v obecních útulcích. Orbánův poradce mimo jiné poznamenal, že během prvních dvou měsíců letošního roku se zvýšil počet nelegálních vstupů na maďarské území. Nicméně tok migrantů nedávno opět poklesl, což dokumentoval na údaji, že pohraniční policie v posledních dvou dnech zadržela jen 40 lidí.

Bakondi také oznámil, že v polovině března se maďarští policisté připojí ke svým rakouským, českým a polským kolegům při ochraně makedonsko-řecké hranice. Makedonie od začátku týdne nepouští do země z Řecka žádné migranty. Poté, co obdobné opatření přijaly i další země na takzvané balkánské migrační cestě - Slovinsko, Chorvatsko a Srbsko - se proud běženců na této trase prakticky zastavil. Přejít hranice mohou jen lidé s platnými cestovními doklady pro vstup do Evropské unie.