Maďarsko má na změny měsíc, jinak půjde před Soudní dvůr EU

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: CTK

Evropská komise zahájila proti Maďarsku právní kroky kvůli jeho nedávným kontroverzním ústavním změnám. Řízení se týká třech oblastí – změn pravidel úřadu pro ochranu dat, reformy měnící věk odchodu soudců do důchodu a zásahu do stanov centrální banky. Komise se obává ztráty nezávislosti instituce. Revize změn u centrální banky je klíčová, je totiž zároveň podmínkou pro obnovení jednání o finanční pomoci, bez které Maďarsku hrozí problémy. Budapešť dostala ultimátum – na změny má jeden měsíc.

„Rozhodli jsme se zahájit procedury pro porušení práva,“ uvedl předseda komise José Barroso po jednání komisařů ve Štrasburku. Nejmenovaný vysoký představitel EU pro Reuters dodal, že pokud Budapešť nepřijde se změnami do měsíce, půjde před Soudní dvůr Evropské unie.

Rozhodnutí komise se do značné míry očekávalo, neboť opakovaně vyjádřovala obavy z prováděných změn. V prosinci je ale maďarští zákonodárci i přes bruselské výtky schválili a platí od ledna.

Podle kritiků otevřely změny dveře možnému přílišnému vlivu politiků na centrální bankéře, do jejich zasedání totiž mohou nově zasahovat i členové vlády. Ohrožená je podle komise i práce úřadu pro ochranu dat, kontroverze vzbuzují i justiční reformy, které zavádějí povinné odchody soudců a prokurátorů do důchodu po dosažení věku 62 let (doposud to bylo 70 let).

Barroso bude o řešení situaci jednat s maďarským premiérem Viktorem Orbánem 24. ledna. Ten požádal, aby mohl změny ještě předtím hájit před Evropským parlamentem.

Finanční pomoc Maďarsko bez urovnání sporu nedostane

Stagnující maďarská ekonomika, od které se kvůli kontroverzním změnám odvracejí i investoři, může mít už brzy problémy se solventností. Minulý týden sice Budapešť v aukci úspěšně prodala dluhopisy, musela ale zaplatit devítiprocentní úrok, který je považován dlouhodobě za neudržitelný. Rating Maďarska je ve spekulativním pásmu s odvoláním na „nepředvídatelnou“ vládní politiku.

Maďarsko a Mezinárodní měnový fond se v prosinci nedohodly na podmínkách záchranné půjčky a MMF podmiňuje opětovné zahájení jednání až urovnáním sporů s Evropskou komisí.

„Naším cílem je co nejrychleji odpovědět na výtky, abychom se pokud možno vyhnuli celé proceduře pro porušení práva,“ uvedlo tiskové oddělení maďarské vlády.

Premiér Viktor Orbán, jehož konzervativní strana má v parlamentu ústavní většinu a kterému někteří kritici v poslední době připisují až autoritářské tendence, ale minulý týden podotkl, že Budapešť čeká „na argumenty, nikoli na politické názory“.