Maďarsko musí odejít z EU, trvá na svém lucemburský ministr

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn Zdroj: ctk/ap

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn není překvapen ostrou kritikou, kterou vyvolal jeho návrh na vyloučení Maďarska z Evropské unie. Za svými slovy si i nadále stojí. Šéf lucemburské diplomacie to uvedl v německé rozhlasové stanici Deutschlandfunk.

Svá vyjádření z interview pro list Die Welt označil Asselborn za „netaktní výkřik“. „Nemůžu žádat o potlesk. To, co jsem řekl, je trochu nekonvenční, možná je to pro mnohé šokující,“ připustil. „Ale já si za tím stojím,“ dodal. Budapešť si podle Asselborna zaslouží vyloučit z EU kvůli podkopávání společných základních hodnot, zejména pokud jde o přístup k válečným uprchlíkům.

Lucemburský ministr zahraničí vyzval EU k větší spolupráci. V současnosti je Evropská unie zásadně rozštěpená. Jsou tady členské státy, které chtějí reagovat na globalizaci lépe fungující Evropou, a pak ty, které trvají na opětovné nacionalizaci, konstatoval Asselborn.

„Není tady konsenzus,“ řekl šéf lucemburské diplomacie, přičemž zdůraznil, že právě konsenzus byl vždy hnacím motorem EU. Místo hledání pochybných kompromisů je nutné nyní zajistit, aby se všichni znovu vrátili „na stejnou kolej“.

Nahrávka Obránovi

Rakouský list Die Presse napsal, že Asselborn svými výroky Evropské unii nepomohl, ale naopak posloužil maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi.

„Asselborn prokázal Evropské unii svým požadavkem na vyloučení Maďarska medvědí službu. Posloužil přesně tomu muži, kterého chtěl poškodit: Viktoru Orbánovi. Populistický výkřik z velkovévodství přiměl protějšky napříč Evropou, aby vyjádřili Maďarsku solidaritu. Především ale může Orbán teď Asselbornův útok využít na vnitropolitické scéně. Před referendem o kvótách na přijímání uprchlíků premiér beztak vytváří nepřátelský obraz Bruselu,“ píše Die Presse.