Maďarsko se chce odříznout od uprchlíků. Na hranici se Srbskem postaví plot

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Maďarská vláda se chystá na hranicích se Srbskem postavit čtyři metry vysoký plot, aby zastavila příliv nelegálních migrantů. Vyzvala proto ministerstvo vnitra, aby do nadcházející středy připravilo příslušný projekt.

„Imigrace je jeden z nejvážnějších problémů, kterému Evropská unie čelí,“ řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. „Státy EU si již déle nemohou dovolit čekat na řešení.“

„Mluvíme o úseku hranice v délce 175 kilometrů, který můžeme fyzicky uzavřít čtyři metry vysokým plotem. Ministr vnitra (Sándor Pintér) dostal instrukce, aby to připravil,“ dodal Szijjártó.

Úřady očekávají až 130 tisíc migrantů

Maďarský premiér Viktor Orbán již v uplynulém týdnu prohlásil, že Maďarsko je připravené kvůli neustále rostoucímu počtu běženců uzavřít hranice se Srbskem. Orbán také řekl, že Bělehrad nedostatečně řeší problém s nelegálními migranty, kteří putují přes Srbsko a snaží se přes Maďarsko dostat dále do západní Evropy.

Od začátku roku se do Maďarska přes hranice se Srbskem dostalo 54 tisíc žadatelů o azyl a maďarské úřady očekávají, že by jejich počet mohl do konce roku stoupnout až na 130 tisíc.

Loni jich přitom bylo 43 tisíc, zatímco v roce 2012 se přihlásilo pouze 2157 žadatelů. V současnosti asi 70 procent migrantů přichází z Afghánistánu, Sýrie nebo z Iráku, v minulosti převažovali občané Kosova.