Maďarsko si roztápí kotel neudržitelných úroků

Maďarský zákon o omezení nezávislosti centrální banky, který vstoupil v platnost v pondělí, zadělal na velký problém. Vláda včera prodávala tříměsíční pokladniční poukázky v objemu 45 miliard forintů a dosažený úrok činil raketových 7,67 procenta. Pokud bude tento trend pokračovat, financování dluhu skončí mimo trh.

Takto vysoký dosažený úrok je odpovědí investorů na další destabilizaci země, na kterou si Maďarsko zadělalo změnou ústavy, která posiluje moc vlády vůči centrální bance a justici. Evropská komise navíc včera do Budapešti vzkázala, že začne sporný zákon analyzovat.

„Šéf Evropské komise José Manuel Barroso a premiér Viktor Orbán si během vánočních prázdnin vyměnili řadu dopisů. Prezident zdůraznil, že statut nezávislosti centrální banky musí zůstat zachován,“ řekl podle Reuters jeden z mluvčích Evropské komise. Orbán na námitky komise už dříve vzkazoval, že si nenechá diktovat z Bruselu, co má dělat. Proti omezení nezávislosti centrální banky protestoval i MMF, se kterým Maďarsko vyjednává podmínky další státní pomoci. Pokud se hádka institucí s Maďarskem vyostří, je státní pomoc ohrožena.

Ve vyhrocené situaci běží v zemi řada spekulací – že hrozí, že Maďarsko bude vyloučeno z EU, že Orbán chce použít devizové rezervy centrální banky na lepení děr v rozpočtu a podpoření ekonomiky. Nic z toho ale nejsou oficiální informace. Včera oslabil forint, dolů s sebou stáhl i českou korunu.