Maďarský premiér Orbán oslavuje další vítězství

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ČTK

Maďarský premiér Viktor Orbán se prohlásil za vítěze dnešních parlamentních voleb v Maďarsku, ve kterých podle dílčích výsledků jeho strana Fidesz udržela dvoutřetinovou ústavní většinu. Po sečtení 98,5 procenta hlasů má Orbánova strana Fidesz v parlamentu ústavní většinu 133 křesel ze 199. Jobbik jich získal 26, koalice socialistů 20. 

Orbán, který slaví třetí parlamentní vítězství v řadě, rovněž podle agentury Reuters řekl, že výsledek potvrzený vysokou voličskou účastí zcela jasně vypovídá o přání maďarských voličů.

Orbán v projevu ke svým příznivcům uvedl, že drtivé vítězství jeho strany Fidesz je příležitostí bránit zemi. "Je to historické vítězství a příležitost chránit Maďarsko," řekl. Svou kampaň Orbán založil na důsledném odmítání vstřícné přistěhovalecké politiky Evropské unie a na kritice nynějšího vedení EU.

Orbán během projevu poděkoval polským činitelům za jejich podporu v kampani. V Budapešti osobně podpořil Orbána lídr polské konzervativní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński.