Na Slovensku pokračuje boj o policejního šéfa

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar Zdroj: ČTK

Po čtvrtečních masových protestech to na slovenské politické scéně opět vře. Premiér Peter Pellegrini a ministr vnitra Tomáš Drucker zatím odmítají vyhovět požadavkům demonstrantů na odvolání policejního šéfa Tibora Gašpara. Objevily se ale informace, že by mohl skončit sám. Vláda zároveň kritizuje prezidenta Andreje Kisku za to, že do záležitosti zasahuje.

Gašparův odchod ve čtvrtek žádaly ve městech desetitisíce lidí, které aktivizovala únorová vražda novináře Jána Kuciaka a jeho parnerky. Vládní obměna je neuspokojila, považují ji za kosmetickou úpravu, jež nezbavila expremiéra Roberta Fica vlivu na chod země. Uvádějí, že budou v protestech pokračovat, dokud kabinet nesplní jejich požadavky.

Kiska je v jejich úsilí podpořil. „Jediné, co prezidenta v souvislosti s panem Gašparem zajímá, je, kdy ho ministr vnitra odvolá z funkce,“ uvedl v pátek jeho mluvčí. Pellegrini se proti Kiskovu postoji ohradil. „Je nešťastné, když prezident veřejně vyzývá k odvolání konkrétního funkcionáře policejního sboru v tomto státě, čímž chce jasně politicky zasáhnout do nezávislosti policie,“ prohlásil v sobotu v rozhlasové diskuzi. Uvedl, že rozhodnutí v této záležitosti přísluší Druckerovi.

Gašpar tvrdí, že ho z vlády k odchodu nikdo nevyzval. „Nevylučuji, že se možná rozhodnu odejít sám,“ řekl však v pátek v Rádiu Aktual s tím, že se v současnosti začíná útočit na všechny policisty a výsledky jejich práce. Gašpar zároveň tvrdí, že nátlak na jeho odchod souvisí s prověřováním prezidenta Národní kriminální agenturou. Útvar má podle něj na Kisku až pět spisů a ve dvou případech už začalo trestní stíhání. „Kladu si otázku, zda není ve střetu zájmů,“ řekl na adresu prezidenta policejní šéf.

Premiér a místopředseda strany Smer-SD o víkendu také uvedl, že nechce nahradit Fica v čele sociální demokracie. Neobává se, že by mu stranický lídr přikazoval, co má dělat. Zjistí prý, zda byl Fico informován, že v jeho okolí působí osoby s možnými vazbami na italskou mafii. Požádá také o bezpečnostní prověrku lidí, kteří pracují na úřadu vlády.

Boj o značku Za slušné Slovensko
Masové protesty proti stavu státu po vraždě novináře Jána Kuciaka organizuje iniciativa Za slušné Slovensko. Uplynulý týden se na ministerstvu vnitra objevila žádost o registraci politické strany se stejným názvem. Stojí za ní však úplně jiní lidé. „Není to vůbec naše, distancujeme se od toho a budeme to řešit,“ uvedla jedna z pořadatelek demonstrací Karolína Farská. Její kolega mluví o hyenismu.