Maďarům se vyplatí dojíždět za prací do Rakouska

maďarská vlajka

maďarská vlajka Zdroj: E15 Anna Vackova

Maďarské ministerstvo práce vydalo studii, které se zabývá příhraničním pendlování za prací, která uvádí, že z Maďarska vyráží každý den za prací sedmadvacet tisíc lidí. To znamená, že jejich počet za deset let pětkrát vzrostl.

Maďary z příhraničních oblastí do Rakouska za prací láká především výdělek, který je až čtyřikrát vyšší. Navíc jsou v rakouském příhraničí silné maďarsky hovořící menšiny. Rakousko je hlavním cílem maďarských pracovníků, za prací tam jezdí přes osmdesát procent z nich, tedy 22,5 tisíce. Zbytek cestuje za prací do maďarsky hovořícího prostředí v Rumunsku a na Slovensku.

Jednatel zprostředkovatelské agentury EuWork Marcell Tarnay upřesňuje, že Maďaři preferují v Rakousku pás blízko hranic, přestože jsou tam mzdy nižší než ve vnitrozemí.

Nejvzdálenější centra, kam se Maďarům vyplatí pravidelně dojíždět za prací, jsou Vídeň a Gratz.

Již dříve maďarskou politickou scénu rozbouřily údaje o odlivu desítek tisíc vzdělaných lidí, kteří ze země na trvalo odešli za prací do Anglie, Německa či Skandinávie. Oficiální statistika uvádí, že jen loni jich bylo 110 tisíc, což činilo dvojnásobek úrovně před rokem. Neoficiálně se však hovoří až o třech stovkách tisíc Maďarů, kteří odešli za prací.