Madrid správu nad Katalánskem nepřevezme, pokud v regionu proběhnou předčasné volby

V Barceloně demonstrují tisíce odpůrců nezávislosti Katalánska

V Barceloně demonstrují tisíce odpůrců nezávislosti Katalánska Zdroj: Reuters

Carles Puigdemont.
Španělsko, Mariano Rajoy
Katalánský premiér vyzval k zahájení procesu odtržení
4
Fotogalerie

Místopředsedkyně španělské vlády Soraya Sáenzová ve středu potvrdila, že Madrid zahájí kroky k pozastavení autonomie Katalánska, pokud tamní vláda neupustí od záměru vyhlásit nezávislost. Podle informací španělského denku El País ale Madrid správu nad Katalánskem nepřevezme, pokud Puigdemont v tomto autonomním regionu vyhlásí předčasné regionální volby.

Španělský deník El País dnes s odvoláním na zdroje ze španělské vlády uvedl, že kabinet nepožádá Senát o aktivaci článku 155 a převzetí správy nad Katalánskem, pokud katalánský premiér vyhlásí ve svém regionu předčasné volby.

Nesmí ale zároveň říci, že vyhlásil nezávislost Katalánska. Také šéf španělských socialistů Pedro Sánchez dnes podle El País potvrdil, že Madrid neaplikuje článek 155, pokud Puigdemont vyhlásí předčasné volby ve svém autonomním regionu.

Rajoyův kabinet dal minulý týden katalánské vládě dvě lhůty. Ta první vypršela v pondělí a Puigdemont se měl do té doby jasně vyjádřit, zda vyhlásil minulý týden nezávislost, či nikoliv.

Druhá lhůta vyprší ve čtvrtek v 10:00. Do té doby má katalánská vláda, v případě že nezávislost vyhlásila, toto rozhodnutí zrušit a obnovit v Katalánsku stav, který nebude odporovat španělské ústavě.

Pokud tak neučiní, je Madrid připraven aktivovat článek 155 španělské ústavy. Ten umožňuje španělské vládě se souhlasem Senátu převzít kontrolu nad autonomním Katalánskem. Tento článek, který dosud nikdy použit nebyl, ale nespecifikuje, jak přesně má převzetí vypadat.

Zdroj blízký Puigdemontovi dnes britskému deníku The Times řekl, že šéf katalánské vlády ve čtvrtek nezávislost vyhlásí, aby vyprovokoval Madrid k ustavení přímé správy nad regionem. Puigdemont podle tohoto zdroje pak vypíše místní volby a vsadí na to, že od Katalánců získá silnější mandát.

Katalánský ministr zahraničí Raül Romeva ale dnes možnost předčasných voleb zatím vyloučil. "V tuto chvíli nejsou na stole," řekl Romeva podle agentury Reuters na tiskové konferenci v Bruselu.

V katalánském referendu, jemuž se Madrid snažil zabránit soudně i silou, se 1. října více než 90 procent zúčastněných voličů vyslovilo pro nezávislost.

Hlasování se ale zúčastnilo jen 43 procent voličů a jeho podmínky byly nestandardní - prakticky se nehlasovalo tajně, volební komise nebyly nezávislé a na řadě míst se volit nemohlo kvůli zásahům španělské policie.

Minulé úterý Puigdemont podle katalánských médií podepsal deklaraci o nezávislosti, ale její účinnost pozastavil, aby umožnil dialog s Madridem.

Toto pondělí katalánský premiér v první lhůtě Rajoyovi nevyjasnil, zda Katalánsko nezávislost vyhlásilo, a opět vyzval Madrid k dialogu. Španělská vláda ale odmítá hovořit o tématu, které podle ní odporuje ústavě.