Malajsie: Zmizení letu MH370 byla nehoda. Pátrání nekončí

Bezpilotní ponorky pátrající po letu MH370

Bezpilotní ponorky pátrající po letu MH370 Zdroj: Australian Defence Force

Zástupci příbuzných čínských obětí ze zmizelého Boeingu Malaysia Airlines
Místo v Indickém oceánu, kde byly lokalizovány objekty, které mohou být troskami zmizelého letu MH370 Malaysia Airlines
Boeing 777, který zmizel v březnu 2014. Fotka letadla  firmy Malaysia Airlines je z roku 2011.
Indonéští piloti pátrají po zmizelém malajsijském letadle
Informace o zmizelém letounu Malaysia Airlines na letištní tabuli
8
Fotogalerie

Malajsijská vláda oficiálně označila březnové zmizení letadla Malaysia Airlines za nehodu. Zároveň ukončila pátrání po obětech s tím, že katastrofu nikdo nepřežil. Hledání trosek letu MH370 mezitím dál pokračuje.

Vláda svým prohlášením rozvázala ruce pozůstalým, kteří nyní mohou požádat o odškodnění. Také Malaysia Airlines získaly díky rozhodnutí nárok na výplatu pojistného.

Vláda chtěla původně konec pátrání po přeživších oznámit na odpolední tiskové konferenci. Tu ale zrušila a namísto toho rozhodnutí ohlásila v televizi. Před sídlem místního leteckého úřadu se totiž srotila skupina příbuzných, kteří žádali vysvětlení, proč nebyli informováni před zahájením tiskové konference.

„Nejvíce frustrující je, že to nejdříve chtěli oznámit světu a až poté příbuzným,“ prohlásil Wesley Walter, jehož švagr byl na palubě letu MH370.

Boeing 777 s 239 lidmi na palubě zmizel 8. března loňského roku na letu z Kuala Lumpur do Pekingu. Letadlo zůstává navzdory deset měsíců trvající rozsáhlé pátrací akci nezvěstné.

Šéf operace Angus Houston před několika dny připustil, že pátrání může skončit neúspěchem. „Oceán je obrovský, vody jsou velmi, velmi hluboké, a je tedy možné, že ho (letadlo) nikdy nenajdeme,“ řekl.