Malajsijský letoun mohli sestřelit ukrajinští dezertéři, tvrdí tajná služba

Trosky zříceného Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines ve východní Ukrajině

Trosky zříceného Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines ve východní Ukrajině Zdroj: CTK/AP

S novou verzí o okolnostech zkázy malajsijského letadla, které v polovině července po zásahu raketou spadlo na východě Ukrajiny, přišla ukrajinská kontrarozvědka SBU. Stroj, na jehož palubě zahynulo 298 lidí, podle SBU mohli sestřelit ukrajinští vojáci, kteří po březnové ruské anexi Krymu přeběhli na ruskou stranu.

Podle analýz ukrajinských expertů lze považovat za vyloučené, že protiletadlový systém Buk, jímž byl malajsijský boeing zřejmě sestřelen, obsluhovali ozbrojenci z řad místního ruskojazyčného obyvatelstva.

„Ani žádné krátkodobé kurzy by jim nepomohly. K obsluze takové zbraně je zapotřebí nejen profesionální výcvik, ale i zkušenost ze cvičných střeleb,“ napsala agentura Unian s odvoláním na zdroje z SBU.

Ukrajinští vyšetřovatelé prověřují řadu variant. „Je mezi nimi i verze, podle níž ukrajinští vojenští specialisté, kteří zůstali na území okupovaného Krymu, přeběhli k ruské armádě,“ píše Unian. O této variantě podle agentury hovořil nedávno v kyjevské televizi zástupce ředitele SBU Viktor Jahun.

Raketový systém BukRaketový systém Buk | Jurij Lapitskij, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)Raketový systém Buk

U krymského města Jevpatorija je podle Jahuna cvičná střelnice, kde se pravidelně konaly manévry jednotek ukrajinské armády a jednotek protivzdušné obrany. Právě tam byla dislokovaná jednotka určená k obsluze systémů Buk. „Není vyloučeno, že z některých jejích příslušníků se stali pachatelé,“ konstatoval Jahun.

Vyšetřování příčin katastrofy se na místě pádu letadla kvůli pokračujícím bojům prakticky zastavilo. Černé skříňky, obsahují záznam letových dat a palubní komunikace, analyzují experti v britském Farnborough. Podle ukrajinských novinářů v uplynulém týdnu odeslali předběžné výsledky své práce do Nizozemska a Malajsie. Výsledky jejich zkoumání mají být zveřejněny v září.