Mali se vyzbrojuje proti povstalcům, nakoupí kalašnikovy

Nová generace samopalu Kalašnikov

Nová generace samopalu Kalašnikov Zdroj: archiv E15

Ruská agentura pro vývoz zbraní Rosoboronexport prodá do Mali 3000 útočných pušek Kalašnikov ráže 7,62 milimetrů. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na zdroje z ruského zbrojního průmyslu. V Mali vládní vojska bojují proti islamistickým povstalcům, proti nimž zasáhla vojensky i Francie.

Prodej zbraní v odhadované hodnotě více než milionu dolarů (přes 20 milionů Kč) se má uskutečnit v rámci kontraktu, uzavřeným mezi Rosoboronexportem a maliským ministerstvem obrany ještě loni v září. Termín dodávky zdroj neupřesnil.

Šéf Rosoboronexportu Anatolij Isajkin minulý měsíc ohlásil, že první zásilku palných zbraní už Rusové do Mali odeslali a dále jednají o „dodatečné zásilce zbraní v nevelkém množství“. Bamako podle něj má také zájem o ruské vrtulníky a obrněnou techniku.

Rusko podpořilo, a to i logisticky, francouzskou intervenci proti islamistickým rebelům v Mali. Podle bývalého ruského velvyslance v této africké zemi Jevgenije Korenďasova nemůže Moskva „zachovávat klid egyptské mumie“ i kvůli zájmům ruských ropných společností v okolních státech, Nigérii, Pobřeží slonoviny a Sieře Leone. Rusko loni vyvezlo do světa vojenský materiál za 15,16 miliardy dolarů (přes 290 miliard korun), o rok dříve vývoz ruských zbraní dosáhl 13,2 miliardy dolarů.

Legendární „automaty Kalašnikov“ vyrábí zbrojovka Ižmaš v Iževsku, ležícím asi 1300 kilometrů východně od Moskvy. Počty dosud vyrobených kalašnikovů se odhadují na miliony kusů, včetně legálních i nelegálních kopií z různých koutů planety.