Malijští islamisté zničili hrobky v Timbuktu, památku UNESCO

Univerzita Sankoré v Timbuktu

Univerzita Sankoré v Timbuktu Zdroj: wikimedia.org

Ozbrojenci z maliské islamistické skupiny Ansar Dine napojené na teroristickou síť Al-Káida dnes zničili část hrobek v dávném obchodním městě Timbuktu, které jsou zapsané mezi památkami světového dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Útok následoval jen několik dnů poté, co UNESCO zařadilo Timbuktu na seznam památek v ohrožení.

Na severu Mali pokračují ozbrojené střety mezi islamisty a separatisty; obě tyto skupiny od dubna kontrolují severní dvě třetiny území a právě konflikt mezi nimi přiměl maliskou vládu požádat o zařazení Timbuktu a také dalšího maliského města Gao na seznam ohrožených památek.

V Timbuktu se nachází 333 hrobek světců, z nichž 16 je na seznamu UNESCO. „Už úplně zničili mauzoleum Sidiho Mahmúda a dvě další. Říkají, že budou pokračovat a zničí všech 16 hrobek,“ řekl agentuře Reuters v telefonickém rozhovoru místní novinář Yeya Tandina.

Mešita DjingareiberMešita Djingareiber | wikimedia.orgMešita Djingareiber

„Jsou ozbrojení a obklopili všechny hrobky nákladními dodávkami. Obyvatelé jenom bezmocně přihlížejí,“ dodal. „Zdá se, že je to přímá reakce na rozhodnutí UNESCO,“ potvrdil útok místní poslanec Sandy Haidara.

Islamisté s vazbami na teroristickou síť Al-Káida a separatisté z kmene Tuarégů využili březnového vojenského puče v Mali a vytlačili vládní vojska ze severu země. Separatisté pak 6. dubna na severu vyhlásili nezávislý stát Azavad. Svět jeho samostatnost neuznal.