Málo sněhu, omikron a absence hokejistů NHL. Čína přesto slibuje velkolepou olympiádu

Pracovníci v ochranných oblecích v uzavřené bublině poblíž národního stadionu v Pekingu

Pracovníci v ochranných oblecích v uzavřené bublině poblíž národního stadionu v Pekingu Zdroj: Reuters

Přípravy na olympiádu v Číně provázejí obavy z šíření pandemie.
Ujguři vyzývají k bojkotu olympiády v Pekingu. Čínská vláda je dlouhodobě obviňována z porušování lidských práv.
Zimní olympijské hry v Pekingu odstartují 4. února 2022.
Čínský policista před jedním ze stadionů v Pekingu
Hokejisté z kanadsko-americké NHL budou podruhé za sebou na olympiádě chybět.
8
Fotogalerie

Přibližně měsíc zbývá do zahájení zimních olympijských her v Pekingu. Prestižní turnaj však už nyní čelí snad ještě více problémům a kontroverzím než loňské letní hry v Tokiu. Někteří politici a lidskoprávní organizace se chystají olympiádu bojkotovat kvůli totalitnímu režimu, jenž vládne v pořadatelské zemi. Na akci nedorazí hvězdy NHL. Mnozí účastníci se také obávají šíření mutace koronaviru omikron.

Kanadský sportovní funkcionář Dick Pound v pondělí jako první vlivný člen Mezinárodního olympijského výboru v rozhovoru s deníkem USA Today připustil, že se olympijské hry v Pekingu kvůli pandemii na poslední chvíli odloží. „Je to nicméně velmi nepravděpodobné,“ zdůraznil.

Také Peking zjevně dělá vše, aby turnaj neodstartoval další vlnu nákazy, a slibuje světu další úspěšné hry. „Čína je připravena na velkolepou olympiádu,“ prohlásil v novoročním projevu prezident Si Ťin-pching. 

V zemi panují přísná opatření proti šíření nemoci. Vláda tento týden neváhala vyhlásit lockdown ve městě s více než milionem obyvatel kvůli třem pozitivně testovaným osobám. Olympiáda se má rovněž odehrát bez zahraničních diváků. Stoprocentní bezpečí ovšem pochopitelně zaručit nelze.

Stačí se podívat na nedávné juniorské mistrovství světa v hokeji. Prosincový turnaj v kanadských městech Edmonton a Red Deer musel být předčasně ukončen poté, co se nemoc navzdory bezpečnostním restrikcím postupně objevila v týmech USA, Česka a Ruska. 

Právě hokej je tradičně nejsledovanější disciplínou. Zatím se však zdá, že některé reprezentace budou mít na letošní zimní olympiádě problém vůbec poskládat tým. Do Pekingu nakonec kvůli obavám z pandemie nepošlou hráče majitelé klubů z kanadsko-americké NHL a nad smyslem konání turnaje za daných podmínek se začínají zamýšlet i jejich kolegové v Evropě. 

„Pokud bude na olympiádě platit až pětitýdenní karanténa pozitivně testovaných a někdo z pardubických hráčů dostane nominaci, nebudu souhlasit s účastí,“ napsal například před Vánocemi na Twitter většinový akcionář klubu HC Dynamo Pardubice Petr Dědek. 

K protestům se připojili i někteří hokejisté. „Když nemohou jet hráči NHL, proč bychom měli jet my, když děláme úplně stejnou práci? Nikoho nezajímá, jak se na věc díváme,“ postěžoval si před časem švédský obránce Magnus Nygren, který hraje za švýcarský Davos.

Že bude nadcházející olympiáda podstatně méně okázalá než ty dřívější, dokládá též skutečnost, že Čína za ni hodlá utratit jen kolem 3,9 miliardy dolarů, přibližně desetinu obří částky, kterou investovala do letních her v roce 2008.  

Aby potíží nebylo málo, Peking jen několik týdnů před zapálením olympijského ohně bojuje s nedostatkem sněhu. Umělé zasněžování navíc ohrožuje tamní vodní zdroje, uvedla na konci minulého měsíce ČT

Sportovní svátek poškozuje také politika. Událost se odehraje ve stínu porušování lidských práv obyvatel Hongkongu a Sin-ťiangu. Jen tento týden poslal hongkongský soud za údajnou podvratnou činnost na patnáct měsíců do vězení prodemokratickou aktivistku Chow Hang-tung. Některé západní země v čele se Spojenými státy proto již dříve prohlásily, že do Pekingu nepošlou vládní představitele.

Značky, jež olympiádu sponzorují, riskují na základě mínění lidskoprávních aktivistů svou reputaci. Třeba britský politik Robert Hayward v neděli vyzval k bojkotu produktů americké společnosti Coca-Cola, jež patří k hlavním korporátním partnerům her. Olympijské kampaně plánují i firmy Airbnb, Alibaba, Allianz, Panasonic nebo tuzemský Pilsner Urquell.

Jak si stáhnout covid pas a aplikaci Tečka:

Video placeholde
Covid pas a aplikace Tečka • Videohub