Masivní protesty proti polské vládě: Ve Varšavě se sešlo 200 tisíc lidí

Protesty proti polské vládě

Protesty proti polské vládě Zdroj: CTK

Přes 200 tisíc lidí zaplnilo dnes centrum Varšavy při demonstraci proti politice konzervativní vlády strany Právo a spravedlnost (PiS), která podle organizátorů ohrožuje postavení Polska v Evropské unii. Podle varšavské starostky dorazilo až 240 tisíc lidí, policie uvádí o něco méně. Protest probíhá bez větších incidentů, informují polská média.

Akci uspořádala občanská iniciativa Výbor na obranu demokracie (KOD), podle níž kroky kabinetu vytlačují Polsko na okraj Evropy, přestože za minulé liberální vlády patřilo k tahounům evropské integrace. „Jedno slovo musíme stále opakovat: dialog. Našim úkolem je všemi prostředky prosazovat kulturu dialogu,“ pronesl k demonstrantům předseda KOD Mateusz Kijowski, který použil slova pronesená dříve papežem Františkem.

Oponenti vyčítají PiS vedené Jaroslawem Kaczyńským, že prosazuje bez přihlédnutí k názoru opozice opatření, která oslabují demokratické principy v zemi. Nejhlasitější kritiku vyvolaly změny fungování ústavního soudu a veřejnoprávních médií, na jejichž fungování si vláda posílila vliv.

Karikatury Kaczyńského

Účastníci protestu vyrazili na několikakilometrový pochod podél sídel úřadů v centru metropole a zaplnili dvě náměstí a přilehlé ulice. Na demonstraci dorazili rovněž šéfové největších opozičních stran Občanská platforma a Moderní.

Mezi lidmi se objevila řada karikatur vůdce PiS Kaczyńského, kterého lidé zpodobnili třeba jako loutkoherce vodícího postavy premiérky Beaty Szydlové a prezidenta Andrzeje Dudy. Ti jsou sice nejvyššími ústavními činiteli, předseda strany disponující jen poslaneckým mandátem je však podle názoru velké části veřejnosti ovládá.

Nedaleko místa opoziční demonstrace se sešli rovněž příznivci vlády. Těch bylo podle policie přibližně pět tisíc a k jejich kontaktu s opozičním pochodem nedošlo.