Mattis se setkal s Babišem. Mluvil s ním o obchodu, obraně i vojenských zakázkách

Premiér Babiš přijal na Úřadu vlády amerického ministra obrany Jamese Mattise. Ten do Prahy dorazil v rámci oslav 100 let vzniku Československa (28.10.2018)

Premiér Babiš přijal na Úřadu vlády amerického ministra obrany Jamese Mattise. Ten do Prahy dorazil v rámci oslav 100 let vzniku Československa (28.10.2018) Zdroj: ČTK

Americký ministr obrany James Mattis vyjádřil hluboký smutek nad ztrátou životů českých vojáků v Afghánistánu v letošním roce. Řekl to po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) v Praze, kterou navštívil u příležitosti 100. výročí od založení Československa. Mattis současně ocenil, jak Česko plní závazky v oblasti mezinárodního míru a bezpečnosti, například svou činností právě v Afghánistánu. S Babišem mluvil také o obchodu.

V Afghánistánu v tomto roce zemřeli čtyři čeští vojáci. Trojice vojáků se stala obětí sebevražedného atentátníka na začátku srpna, další padl začátkem tohoto týdne. Minulý týden pak bylo zraněno pět Čechů, z toho jeden vážně, když u jejich obrněného automobilu explodoval civilní vůz naplněný výbušninou.

Mattis nad úmrtími vyjádřil hluboký smutek. "Tyto nejvyšší oběti se ale neprojeví v tom, že byste polevili ve vašem závazku. Modlíme se společně s rodinami za tyto zesnulé," uvedl. Spojené státy podle něj uznávají, jak Česko přispívá k bezpečnosti v rámci Severoatlantické aliance.

Babiš seznámil Mattise s tím, jak rostou české výdaje na obranu. Výdaje podle něj nominálně stoupají razantně nominálně, i když kvůli vlivu růstu hrubého domácího produktu to nemusí být tak znatelné na podílu z HDP. Zopakoval závazek Česka dosáhnout dvouprocentní podíl výdajů na HDP do roku 2024.

Mattis ocenil nejenom Českou přítomnost v Afghánistánu, ale i další činnost ČR například v Pobaltí a v boji proti tzv. Islámskému státu. "Také nám poskytujete pomoc v Damašku, což je pro nás velice důležité," připomněl Mattis české diplomatické zastoupením v Sýrii.

Babiš zdůraznil, že ztráty na životech mezi vojáky neznamenají, že se Česko vzdává. V Afghánistánu se podle něj bojuje proti terorismu i tomu, aby se nerozšiřoval do Evropy. Podle Mattise Češi do Afghánistánu přinášejí své dovednosti a profesionalitu a vyjadřují svou přítomností to, za čím si jejich země stojí. "Nechcete stát stranou, když teroristé vraždí nevinné ženy a děti jen kvůli tomu, že se jim nelíbí, jak žijí. Čeští vojáci představují ty nejlepší ideály lidství v tom nejtvrdším bojovém prostředí," uvedl.

Babiš s Mattisem mluvil i o obchodu a vojenských zakázkách

Premiér Andrej Babiš dnes odpoledne hovořil s americkým ministrem obrany Jamesem Mattisem také o vzájemném obchodu. Babiš se v této souvislosti vyslovil pro volný obchod a proti obchodním válkám. Politici probírali také vojenské nákupy, které chystá Česká republika a mohly by se o ně ucházet Američané, i možnou stavbu nových jaderných bloků. Babiš novinářům řekl, že Mattise ubezpečil, že nákupy budou transparentní a bez korupce.

Babiš řekl, že s americkým ministrem hovořil o české podpoře transatlantického spojenectví, ale i obchodu. "Spojené státy jsou pro nás významný exportní trh, já pana ministra prosil, abychom udělali maximum pro to, aby nedocházelo k obchodním válkám, abychom měli ve světě volný obchod," řekl novinářům český premiér.

Na dotaz novinářů Babiš připustil, že řeč přišla i na vojenské zakázky. Česká armáda chce v blízké budoucnosti nakupovat za desítky miliard korun nové vrtulníky, radary, děla nebo bojová vozidla pěchoty. Například u víceúčelových vrtulníků se hovoří o USA jako o favoritech. "Ubezpečil jsem pana ministra, že za mojí vlády budou nákupy transparentní, vylučuji vlivy lobbistů a korupční pokusy," uvedl.

Totéž se podle něj týká i případných jaderných zakázek. Odmítl, že by Česko diskutovalo o dostavbě bloků s Ruskem. Diskuse se podle něj nyní týkají nového bloku v Dukovanech. "Pokud dospějeme do stádia, že bude nějaký tendr, jsem přesvědčen, že bude transparentní," uved Babiš.

Mattis následně ujistil, že i z americké strany budou jakékoliv zakázky bez korupce. "Rozhodnutí jsou suverénním rozhodnutím Česka. Podporujeme, že to tak je," uvedl.

Politici připomněli i dnešní 100. výročí vzniku Československa, kvůli kterému Mattis do Prahy dorazil. Babiš připomněl, že Spojené státy stály u zrodu společného státu Čechů a Slováků. Mattis konstatoval, že obě země sdílejí mnohem více než jen barvy na svých vlajkách a jejich společná historie sahá ještě dál než k roku 1918.