MDŽ je v Berlíně zemským svátkem. Ženy demonstrují proti patriarchátu

Lednový pochod žen v Berlíně, ilustrační foto

Lednový pochod žen v Berlíně, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Lednový pochod žen v Berlíně, ilustrační foto
Lednový pochod žen v Berlíně, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Hlavní město a zároveň spolková země Berlín je prvním územím v Německu, kde se dnešní mezinárodní den žen slaví jako oficiální svátek a den pracovního klidu. Místní zákonodárný sbor o tom rozhodl v lednu letošního roku.

V souvislosti se státním svátkem se v Berlíně koná celá řada demonstrací, uvádí server místního deníku Tagesspiegel. Na náměstí Alexanderplatz se koná shromáždění s názvem „Den ženského boje”, které má protestovat proti patriarchálním strukturám. Za rovnost šancí má zase demonstrovat cyklojízda Purple Ride.

V Německu během loňského roku své vlastní svátky zavedly i jiné spolkové země. V Durynsku se tak pracovním volnem nově slaví Mezinárodní den dětí, v severoněmeckých zemích zase na konci října oslavují Den reformace. Berlín měl doposud jen devět svátečních dní, zatímco Bavorsko jich má 13.

Zavedení mezinárodního dne žen jako oficiálního svátku by podle průzkumů ocenila více než polovina Němců. Podle agentury YouGov se pro to vyslovilo 54 procent respondentů, proti se postavilo 34 procent dotázaných.