Medveděv: Rusko se pokusí zprostředkovat mír v Náhorním Karabachu

Ruský premiér Dmitrij Medveděv

Ruský premiér Dmitrij Medveděv Zdroj: ctk

Rusko učiní všechno pro to, aby mír v Náhorním Karabachu zůstal zachován a aby komunikace mezi Arménií a Ázerbájdžánem pokračovala. Při setkání s arménským premiérem Ovikem Abramjanem to dnes v Jerevanu prohlásil předseda ruské vlády Dmitrij Medveděv. Připustil, že řešení karabašského problému je složité.

Medveděv přijel na Kavkaz uklidnit spor mezi oběma státy, který koncem minulého týdne přerostl ve vážný ozbrojený konflikt a připravil o život několik desítek lidí. „To, k čemu došlo, nemá obdoby od roku 1994,“ připomněl ruský premiér příměří, které před 22 lety ukončilo krvavou válku s 30 tisíc obětí.

Moskva se podle Medveděva pokusí „hledat možná řešení“ a maximálně se bude orientovat na zachování míru a uplatňování dohod, jichž bylo i s přispěním Ruska dosaženo. „Je to složitý úkol. Teď je hlavní zachovat mír a nepřerušit komunikaci. Rusko se o to bude všemožně snažit,“ popsal ruský politik zprostředkovatelskou misi Moskvy. Rusku jde podle Medveděva o to, aby karabašský konflikt nepřerostl do „horké“ fáze.

Mapa Náhorního KarabachuMapa Náhorního Karabachu | Wikimedia CommonsPoloha Náhorního Karabachu, zdroj: Wikimedia Commons

Medveděv má v pátek pokračovat jednáním v Ázerbájdžánu. Arménský prezident Serž Sargsjan si ve středu stěžoval na kontakty svého ruského spojence s Baku a vyčetl Kremlu, že Ázerbájdžán vyzbrojuje. Abramjan dnes při setkání s Medveděvem vyzval ruskou vládu, aby urychlila uzavření rusko-arménských kontraktů na dodávku zbraní.

V Baku už dnes jedná ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Agentuře TASS řekl, že za hlavní úkol nyní Rusko považuje vypracování dokumentu s jednotlivými konkrétními kroky, které by vedly k řešení sporu. Jejich součástí mají být podle Lavrova opatření k posílení důvěry na karabašské linii příměří.