Medveděv: Rusko v Sýrii neplánuje nekonečnou vojenskou operaci

Ruský premiér Dmitrij Medveděv

Ruský premiér Dmitrij Medveděv Zdroj: CTK

Rusko neplánuje "nekonečnou" vojenskou operaci v Sýrii. Prohlásil to ruský premiér Dmitrij Medveděv. V rozhovoru, který poskytl časopisu Time, v této souvislosti uvedl, že Rusko v Sýrii plní konkrétní úkol při ochraně svých národních zájmů.

„Neplánujeme (takovou) nekonečnou přítomnost v Sýrii. Řekl to prezident (Vladimir Putin), moji kolegové a já to chci ještě jednou zopakovat,“ prohlásil předseda ruské vlády v interview, z něhož dnes předem citovala agentura TASS.

Podle slov premiéra jde o „zcela omezený, konkrétní úkol založený na ochraně národních zájmů a na žádosti (syrského prezidenta Bašára) Asada“. „Proto nebude on rozhodovat o rozsahu přítomnosti ruské armády, ruských ozbrojených sil tam (v Sýrii), ale rozhodovat bude ruská vláda, vrchní velitel a všichni, kdo jsou do tohoto procesu zapojeni,“ zdůraznil Medveděv.

Uvedené zájmy Moskvy podle něj spočívají v zabránění teroristům, aby pronikali ze syrského území do Ruska. „Jestliže jsou tam tisíce bojovníků pocházejících z Ruska a ze zemí Střední Asie, pak je to pro nás reálná hrozba. Zejména proto jsme přijali toto rozhodnutí (o vojenské operaci),“ řekl.