Měnový fond pomůže Egyptu, jednání pokročila

Egypt

Egypt Zdroj: E15

Mezinárodní měnový fond (MMF) pokročil v jednáních s Egyptem o úvěrovém programu v částce 4,8 miliardy dolarů (téměř 95 miliard korun). Uzavření dohody se čeká v příštích týdnech.

Půjčka od MMF má zmírnit zhoršující se ekonomickou krizi v nejlidnatější zemi arabského světa. Situace egyptské ekonomiky se povážlivě zhoršila od rozsáhlých nepokojů počátkem roku 2011, které vedly ke svržení prezidenta Husního Mubaraka. Příjmy z turistického ruchu a zahraniční investice prudce klesly, rozpočtový deficit roste a devizové rezervy země se výrazně snížily.

„Práce budou pokračovat v příštích týdnech. Cílem je uzavřít dohodu o záložním úvěrovém programu na podporu národního ekonomického programu,“ uvedla šéfka MMF Christine Lagardeová ve společném prohlášení s nejvyššími egyptskými finančními činiteli. Zástupci MMF celou první polovinu dubna jednali v Káhiře, rozhovory však skončily bez výsledků a obě strany uvedly, že budou pokračovat ve Washingtonu. Nyní by se měla mise MMF vrátit do Káhiry, kde má být dohoda dokončena. Egyptská vláda nechce před podzimními parlamentními volbami přijímat nepopulární opatření. Podle západních diplomatů jednání uvízla na neochotě vlády snížit subvence na pohonné hmoty a zvýšit daň z obratu, což jsou hlavní podmínky pomoci.

Egypt si v minulých týdnech zajistil nouzovou finanční pomoc pět miliard dolarů od svých spojenců Kataru a Libye. Podle analytiků vláda z penězi vydrží několik měsíců, avšak pouze dohoda s MMF obnoví důvěru podnikatelů a přinese nové investice.