Mercedes-Benz trpí nedostatkem čipů. Automobilce klesl odbyt o 30 procent

Automobilce Mercedes-Benz klesl odbyt ve třetím čtvrtletí meziročně o 30,2 procenta

Automobilce Mercedes-Benz klesl odbyt ve třetím čtvrtletí meziročně o 30,2 procenta Zdroj: Reuters

Mercedes-Benz E 400 d 4Matic All-Terrain
Mercedes-Benz E 400 d 4Matic All-Terrain
Mercedes-Benz EQG
Mercedes-Benz C 220 d
Mercedes-Benz C 220 d
12
Fotogalerie

Automobilce Mercedes-Benz klesl odbyt ve třetím čtvrtletí meziročně o 30,2 procenta na 428 361 osobních vozidel. Dceřiná společnost firmy Daimler trpí podobně jako jiní výrobci aut nedostatkem automobilových čipů. Automobilka uvedla, že s problémy počítá i v příštích čtvrtletích.

Dvouciferný procentní pokles vykázala řada regionů včetně Německa, Evropy a Číny, která je pro firmu největším trhem. Prodej brzdí navzdory celosvětové poptávce a silnému růstu objednávek nedostatečné dodávky polovodičů. Ty se projevily především v září.

Nejvíce zákazníci poptávali modely Mercedes-Maybach a Mercedes-AMG a elektromobily na baterii. Odbyt plug-in hybridů a elektromobilů se zvýšil o 143 procent na 184 369 vozů.

Za prvních devět měsíců roku zvýšil Mercedes odbyt o 2,7 procenta na 1,59 milionu vozů. Náskok proti loňskému půlroku zatíženému uzavřením ekonomiky kvůli koronavirové pandemii se ale po třetím kvartálu výrazně snížil.

Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa?

Video placeholde
• Videohub

Automobilový průmysl nyní trápí nedostatek mikročipů, protože jejich výroba v mnoha asijských zemích musela být kvůli šíření covidu-19 přerušena. Část výroby se také přeorientovala na jiná odvětví. Automobilové koncerny v Číně i v Evropě včetně České republiky proto opětovně zastavují výrobní linky. Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto od 27. září na celý týden zcela přerušila výrobu ve všech třech svých závodech v České republice.

Protože poptávka převyšuje nabídku a dodavatelské lhůty jsou dlouhé, nemusejí výrobci podle agentury DPA skoro vůbec poskytovat slevy. Těží tedy z vyšších cen u nových i ojetých vozů.