Merkelová bojuje o důvěru strany. CDU čeká i hlasování o plánu proti další masové migraci

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: čtk

Migranti na vídeňském nádraží
Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu v Bratislavě
migranti (září 2015)
Angela Merkelová a Miloš Zeman
Angela Merkelová
42
Fotogalerie

Sjezd CDU bude schvalovat program strany, příznačně nazvaný Orientace v těžkých časech.

Stanovení strategie, s níž bude Angela Merkelová počtvrté bojovat o kancléřský post, to je hlavní úkol včera zahájeného sjezdu německé Křesťansko-demokratické unie (CDU). Strana musí voličům nabídnout politiku, která je zaujme víc než sliby populistické Alternativy pro Německo (AfD). Zároveň potřebuje vylepšit uprchlickou krizí pošramocené vztahy s partnerskou Křesťansko-sociální unií (CSU) a udržet si koaliční potenciál.

Merkelová dnes promluví k delegátům, kteří rozhodnou, zda zůstane v čele křesťanských demokratů a povede je do voleb. Předpokládá se, že uspěje. Napjatě se ale čeká na její skóre, které ukáže, nakolik předešlé těžké měsíce a propady preferencí podkopaly její dříve neotřesitelnou pozici ve straně.

Preference vládní CDU/CSU se v posledních průzkumech pohybují zhruba mezi 32 a 36 procenty hlasů, ve volbách v roce 2013 ale získaly 41,5 procenta. Jelikož sociální demokracie (SPD) rovněž podporu ztratila a liberálové (FDP) příliš neposílili, je patrné, že voliči křesťanských demokratů přecházejí především k AfD. Euroskeptiky by podle aktuálních šetření volilo deset až 15 procent Němců.

Kancléřčina partaj překypuje odhodláním získat ztracené hlasy zpátky. „V konfrontacích, které přijdou, zjistí naši političtí konkurenti, že CDU opět vyrazila do boje,“ prohlásil podle Deutsche Welle generální tajemník strany Peter Tauber. Právě probíhající sjezd by měl schválit základ programu strany nazvaný Orientace v těžkých časech. V něm se hovoří především o nutnosti účinné prevence před další masovou imigrací. Slibuje také sankce včetně deportace lidem, kteří se nebudou chtít do společnosti integrovat.

Merkelová však před pár dny opět odmítla strop pro přijímání uprchlíků, který požaduje CSU. Křesťanští demokraté se přes zaujetí striktnějšího přístupu k tématu také jasně vymezují vůči svým hlavním rivalům.

„Populismus, nacionalistické klapky, protekcionismus a prohlubování sociálních rozdílů nejsou odpovědi na naléhavé problémy současnosti a budoucnosti. CDU je strana hodnot. Bude se rozhodně stavět proti všem snahám tohoto druhu,“ uvádí se v materiálu.

Někteří komentátoři podotýkají, že úspěch Merkelové bude hodně záviset na tom, jestli dokáže reagovat na každodenní starosti obyvatel týkající se dopravy, vzdělávání, zdravotnictví a bezpečnosti. Podle nich má část Němců pocit, že na ně stát zapomněl a hospodářské úspěchy země jim nic nepřinášejí.