Výsledek italského referenda prohlubuje krizi tamního bankovnictví

Italské referendum

Italské referendum Zdroj: reuters

Matteo Renzi
Matteo Renzi
Matteo Renzi
Matteo Renzi
5
Fotogalerie

Dostat italské bankovnictví z krize bude po výsledcích referenda podstatně složitější než před ním. Takový vzkaz alespoň světu vyslali akcionáři největších finančních ústavů v zemi, kteří se včera hromadně zbavovali svých podílů v bankách.

 V obavách ze ztroskotání vládního ozdravného plánu poslali akcie italských bank takřka o tři procenta níže, jen pětice lídrů trhu tak ztratila na hodnotě takřka dvě miliardy eur. Akcie nejstarší fungující banky světa Monte dei Paschi ztratily včera téměř čtyři procenta.

Právě tento ústav je přitom pro trh lakmusem ochoty investorů lít peníze do italského bankovnictví, jemuž palčivě chybí kapitál. „Plán na doplnění zdrojů největších italských bank za přispění státu krystalizuje. Odmítnutím referenda se celý proces může zpozdit a některé banky mohou zbankrotovat,“ míní Tomáš Holinka z Moody’s Analytics.

Pozorovatelé soudí, že italské banky by mohly přijít i o jeden z posledních pilířů své podpory. Ratingová agentura DBRS totiž jako poslední z velkých hráčů hodnotí Itálii prémiovou známkou A. 

„To by znesnadnilo přístup bank k penězům poskytovaným Evropskou centrální bankou,“ říká hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Italské banky se potýkají s největším objemem nesplácených úvěrů. Dlužníci odmítají bankám vracet v průměru každé páté půjčené euro, nefungující byznys stupňuje nároky na kapitál a podvazuje růstovou budoucnost bank.

„Zhruba polovinu ztrát by banky musely krýt ze svých zisků, což by omezilo jejich úvěrovou činnost,“ dodává Navrátil.

Problémy italských bank se prozatím nepřelévají za hranice země. Přes prudké oslabení eura hned po oznámení výsledků referenda se kurz společné měny proti dolaru vrátil na úroveň z minulého týdne, akciový index evropských bank Euro Stoxx Banks dokonce během pondělka o více než procento posílil.