Merkelová je v Kyjevě. Její zástupce se vyslovil pro federalizaci Ukrajiny

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: CTK

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel se v interview chystaného nedělního vydání listu Welt am Sonntag vyslovil pro federalizaci Ukrajiny. Pomohlo by to prý ukončit konflikt mezi vládou v Kyjevě a proruskými separatisty na východě země. Výňatky byly zveřejněny už v sobotu, krátce před tím, než kancléřka Angela Merkelová přiletěla do Kyjeva na první návštěvu od vypuknutí konfliktu.

„Promyšlená koncepce federalismu se mi zdá jedinou možnou cestou,“ poznamenal vicekancléř, který je zároveň předsedou německých sociálních demokratů. Federalizaci Ukrajiny, k níž s ohledem na silnou ruskojazyčnou komunitu na východě země nabádala Moskva, Kyjev až dosud odmítal.

Německá kancléřka Angela Merkelová přitom v sobotu vůbec poprvé od vypuknutí ukrajinské krize navštíví Kyjev. Na Ukrajinu jede v době, kdy Moskva čelí obviněním Západu, že vysláním humanitárního konvoje pro boji zmítaný Luhansk porušila mezinárodní právo. Kolona totiž hranice přejela bez souhlasu Kyjeva a bez doprovodu Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Hlavně zabránit přímému střetu s Ruskem

Podle Gabriela by se úsilí německé diplomacie mělo soustředit hlavně na to, aby „všemi prostředky zabránilo přímému vojenskému střetu mezi Ukrajinou a Ruskem“. Vybídl ale také k zamyšlení nad „procesem usmíření“, který by měl následovat po ukončení ozbrojeného konfliktu na východě země, provázeném i účinnou kontrolou hranice s Ruskem.

„Územní celistvost Ukrajiny lze zachovat jen v případě, že se udělá nabídka regionům s ruskojazyčnou většinou,“ odhadl vicekancléř s tím, že federalizace se mu zdá jedinou možnou cestou. Pesimisticky však vidí vyhlídky na návrat anektovaného Krymu Ukrajině.

Merkelová bude jednat s Porošenkem i Jaceňukem

Merkelová se v Kyjevě setká s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a premiérem Arsenijem Jaceňukem. Podle kanceláře ukrajinské hlavy státu bude jednat i se starosty z východu země, kde armáda bojuje proti proruským separatistům. S představiteli rebelů se prý ale nesetká.

Podle kyjevských médií by návštěva Merkelové měla připravit půdu pro úspěch summitu v Minsku, který je naplánován na úterý. Do běloruské metropole by měl dorazit kromě Porošenka i ruský prezident Vladimir Putin.

Postoj německé diplomacie k Ukrajině se mění. Kyjev spíše uklidňuje