Merkelová kvůli Tymošenkové zvažuje bojkot fotbalového Eura

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: CTK

Německá kancléřka Angela Merkelová podle informací týdeníku Der Spiegel kvůli věznění ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové zvažuje bojkot mistrovství Evropy ve fotbale, které Ukrajina spolupořádá. Pokud do jeho začátku Tymošenková nebude na svobodě, chce prý Merkelová doporučit ministrům své vlády, aby na zápasy, které se budou hrát od 8. června, nejezdili.

Tiskový úřad kancléřky se ke zprávě týdeníku nechtěl vyjadřovat. K bojkotu mistrovství kancléřku včera vyzval šéf opoziční SPD Sigmar Gabriel. „Jestliže jsme na pochybách, neměli bychom tam jezdit,“ řekl nedělníku Bild am Sonntag.

Jako první člen německé vlády svůj nesouhlas s účastí vysoce postavených politiků na fotbale na Ukrajině dal otevřeně najevo ministr prostředí Norbert Röttgen. Je prý nutné zabránit tomu, aby ukrajinský režim, který nazval „diktaturou“ , využil fotbalový šampionát k vylepšení svého obrazu ve světě.

Represe vůči Tymošenkové se už staly důvodem, proč německý prezident Joachim Gauck nedorazí na květnový summit středoevropských zemí na Krymu. Podle Spiegelu nepřijede ani rakouský prezident Heinz Fischer a slovinská hlava státu Danilo Türk. Svoji účast na schůzce prý zvažují i prezidenti Estonska a Lotyšska.

Tymošenkovou dlouhodobě trápí závažné problémy s páteří, má vyhřezlou ploténku a prakticky nemůže vstávat z lůžka. Němečtí lékaři, kteří ji prohlídli, doporučili, aby se léčila v Německu. „O to usiluje ministerstvo zahraničí, o to se snaží můj úřad,“ řekla v pátek Merkelová.

Dnes se kvůli tomu do ní pustil Vasilij Kiseljov ze Strany regionů prezidenta Viktora Janukovyče. Tvrdí, že Merkelová evidentně na chvilku zapomněla, že vládne v Německu a ne na Ukrajině. Přání Merkelové, aby se Tymošenková léčila v Německu, považuje za „bezostyšné vměšování se do záležitostí Ukrajiny“.

O záchranu života své matky dnes v listu Frankfurter Allgemeine Zeitung německou vládu prosí dcera Tymošenkové Jevhenija. „Osud mé matky a mé země jsou nyní jedno a to samé: pokud zemře ona, zemře i demokracie,“ tvrdí Jevhenija. Tymošenková už několik dnů na protest proti politickým represím v zemi a fyzickému týraní, kterému je prý vystavena, drží hladovku.

Tymošenková si ve vězení odpykává sedmiletý trest za to, že podepsala pro Ukrajinu údajně nevýhodou smlouvu o dodávkách ruského plynu. Západ tvrdí, že rozsudek nad ní byl politicky motivovaný.