Merkelová: Turecko musí splnit podmínky EU pro bezvízový styk

Merkelová a Erdogan

Merkelová a Erdogan Zdroj: ctk

Německá kancléřka Angela Merkelová při dnešním setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem zopakovala, že Turecko musí splnit všechny podmínky Evropské unie, včetně revize protiteroristických zákonů, pokud chce dosáhnout bezvízového styku s unií. Merkelová jednala s Erdoganem na okraj summitu OSN k humanitární činnosti v Istanbulu.

Merkelová také vyjádřila svoje hluboké znepokojení nad ústavní změnou, kterou minulý týden odhlasoval turecký parlament a která umožňuje odebrání právní imunity těm poslancům, kteří mohou být předmětem trestního stíhání. Podle kritiků chce turecká vládní Strana spravedlnosti a rozvoje tímto krokem zasadit ránu prokurdské opozici, jejíž řady by kvůli trestnímu stíhání zákonodárců notně prořídly.

Merkelová ale také zdůraznila svou podporu březnové dohodě EU s Tureckem o omezení migračního toku do Evropy. Její součástí je příslib bezvízového styku. Ankara přitom dala několikrát najevo, že protiteroristické zákony, které podle kritiků umlčují také opozici, měnit nehodlá.

Merkelová na domácí scéně čelí obviněním, že situaci na turecké politické scéně a kroky prezidenta Erdogana posuzuje příliš shovívavě, aby si kvůli nedávno uzavřené dohodě o vracení migrantů nepopudila Ankaru. Nyní panují obavy, že příliv uprchlíků se opět zvýší, pokud přestane Ankara na jejich pohyb dohlížet.