Merkelové CDU v zemských volbách oslabila, uspěla populistická AfD

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: CTK

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové v nedělních zemských volbách výrazně oslabila, přestože v Sasku-Anhaltsku vyhrála a v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falci skončila druhá. Kromě Porýní-Falce má velké ztráty i sociální demokracie (SPD), která se podílí na vládě Merkelové. Naopak výrazně uspěla pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD), která kritizuje kancléřčinu politiku v uprchlické krizi.

V Bádensku-Württembersku poprvé v Německu zvítězili v zemských volbách Zelení, kteří získali 30,3 procenta. Druhá CDU má 27 procent, což je proti roku 2011 ztráta třetiny hlasů. Na třetí místo se dostala AfD s 15,1 procenta, čtvrtá SPD má 12,7 procenta a ztratila deset procentních bodů. Do zemského sněmu se dostala ještě liberální FDP s 8,3 procenta hlasů. Dosud vládnoucí koalice Zelených a SPD nemůže pokračovat, k většině jí v zemském sněmu bude chybět šest mandátů.

V Porýní-Falci zvítězila SPD s 36,2 procenta, která za sebou nechala CDU s odstupem 3,4 procentního bodu. Kancléřčina strana tak promarnila pětiprocentní náskok na SPD, který měla ještě na počátku roku; začal se snižovat po silvestrovských útocích na ženy z několika německých měst, na kterých se podle policie z velké části podíleli běženci. Třetí skončila AfD s 12,6 procenta hlasů. V zemském sněmu budou zasedat také zástupci FDP, která získala 6,2 procenta, a Zelených, kteří mají 5,3 procenta.

Koalice SPD a Zelených ale přišla o většinu. Zástupci CDU i SPD už před volbami odmítli možnost takzvané velké koalice i spolupráci s AfD, takže se jako jediná reálná vládní sestava jeví koalice SPD, FDP a Zelených.

Prosadila se i postkomunistická Levice

V Sasku-Anhaltsku obhájila CDU pozici nejsilnější strany a získala 29,8 procenta hlasů, proti roku 2011 ale ztratila tři procentní body. V zemi nejvýrazněji uspěla AfD, která je s 24,2 procenta hlasů druhou nejsilnější stranou.

Třetí skončila postkomunistická Levice s 16,3 procenta hlasů a volební zisk SPD se proti minulým volbám snížil o polovinu na 10,6 procenta hlasů. Do zemského sněmu se dostali ještě Zelení s 5,2 procenta. Dosavadní vláda CDU a SPD přišla o většinu a zemský premiér Reiner Haseloff se vyslovil pro spolupráci tří umírněných stran.

Nepotvrdily se obavy politologů z nízké volební účast: ve všech třech zemích přišlo víc voličů než před pěti lety. V Bádensku-Württembersku dosáhla účast 70,4 procenta, o 4,2 bodu víc než v minulých volbách. Stejně vysoká byla účast v Porýní-Falci, což znamená zvýšení o 8,6 bodů. Největší přírůstek voličů byl v Sasku-Anhaltsku, kde jich přišlo 61,1 procenta, o deset bodů víc než v roce 2011.