Mexiko zadrželo drogového bosse Gómeze, šéfa Templářských rytířů

Mexická policie dnes zadržela šéfa vlivného drogového kartelu Templářští rytíři Servanda Gómeze.

Mexická policie dnes zadržela šéfa vlivného drogového kartelu Templářští rytíři Servanda Gómeze. Zdroj: CTK

Mexická policie dnes zadržela šéfa vlivného drogového kartelu Templářští rytíři Servanda Gómeze. Muž přezdívaný kvůli své někdejší profesi La Tuta (Učitel) byl nejhledanějším drogovým zločincem v zemi. Podle policie byl zadržen bez jediného výstřelu.

Devětačtyřicetiletý drogový boss je obviněn v Mexiku i ve Spojených státech v souvislosti s vraždami, únosy a pašováním narkotik. Hledán byl mimo jiné v souvislosti s vraždou 12 mexických federálních policistů či kvůli distribuci kokainu a metamfetaminu z Mexika přes hranici s USA.

Policie jej zadržela ve městě Morelia, metropoli západomexického státu Michoacán a podle policejních zdrojů mexických médií se dlouho připravovaná akce obešla bez násilí.

Otevřený boj s policií

Lídr jednoho z nejmocnějších drogových kartelů, jehož lidé před několika lety zcela ovládal dění v Michoacánu, se dostal do povědomí mexické veřejnosti v roce 2009, když v médiích oznámil, že jeho kartel vede otevřený boj s policií.

„Vím, co představuji a kým jsem. A vím, že se mi jednoho dne něco stane… vím, že jsem zločinec a že mi to neprominou,“ prohlásil tehdy podle deníku El Universal.

Zločinecká kariéra někdejšího učitele ze základní školy začala okolo přelomu století, kdy se místo výuky začal věnovat převážení a prodeji marihuany. Po roce 2005 se stal jedním z předáků kartelu La Familia Michoacána; v té době měl podle amerického ministerstva spravedlnosti prsty ve vraždě 12 mexických policistů, jejichž těla se našla v červenci 2009.

Goméz: Kdybychom nebyli, přišla by jiná skupina

Templářští rytíři vznikli před necelými pěti lety po rozpadu La Familia Michoacána a ihned získali výsadní postavení v místním podsvětí. Jejich název odvozený od křesťanského řádu má evokovat pořádek, který se podle svých vyjádření rozhodli členové kartelu ve státě dlouhodobě zmítaném bojem gangů zavést bez ohledu na zákon. „Jak jsme říkali, představujeme nutné zlo. Naneštěstí či naštěstí jsme tady. Kdybychom nebyli, přišla by jiná skupina,“ říká Gómez na audiozáznamu pořízeném během jeho řeči ke skupině obyvatel státu nedlouho po založení kartelu.

Rytíři se od počátku soustředili na komunikaci s veřejností, například prostřednictvím letáků v autobusech veřejné dopravy, na nichž v „kodexu chování“ uváděli, že bojují proti chudobě, tyranii a nespravedlnosti. Nástroji jejich „boje“ byly pod Gómezovým vedením vraždy, únosy a vydírání.

Základní výdělečnou činností kartelu sice zůstal prodej drog a únosy, postupně však v Michoacánu rozjeli například ilegální těžbu zlata nebo ovládli zdejší klíčový přístav Lázaro Cardenas.