Mezi Izraelem a Hamasem se prý rýsuje nové příměří, tvrdí média

Gaza

Gaza Zdroj: ctk

Mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas se údajně rýsuje nové příměří. Podrobnosti má prý jako zprostředkovatel brzy zveřejnit Egypt, informovala arabská média. Podle televizní stanice Al-Arabíja dokonce izraelská delegace souhlasí se svým návratem do Káhiry. Izraelští představitelé ale zatím žádný průlom v jednáních nepotvrdili.

Při izraelských úderech na Pásmo Gazy zahynulo dnes podle palestinské agentury Maan 12 Palestinců. Na území Izraele v pondělí Hamas vypálil stovku raket a střel. Při jednom z útoků bylo zasaženo nákupní centrum v Ašdodu, nikdo ale nebyl zraněn.

Podle spekulací by mělo být nové příměří časově neomezené a s velkou pravděpodobností ho přijmou i radikální organizace jako Hamas a Islámský džihád. Egypt prý v rámci klidu zbraní otevře přechod Rafáh do Pásma Gazy. Izrael má podle egyptského návrhu otevřít přechody a umožnit dovoz materiálu k obnově zničených domů.

Přes 2100 obětí

Nový konflikt mezi Izraelem a Hamasem si od začátku července vyžádal už přes 2100 obětí. Zatím poslední příměří vypršelo minulý týden v pondělí; po jednodenním prodloužení ale boje začaly znovu.

Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí prohlásil, že egyptský návrh na příměří je „jediným řešením“ a pokud ho Izrael nepřijme, obrátí se samospráva na Radu bezpečnosti OSN. „Po podpisu římského statutu (připojení k mezinárodnímu trestnímu soudu - ICC) se Palestina stane členem ICC a oficiálně požádá o vyšetření válečných zločinů spáchaných Izraelem,“ řekl Málikí. Palestinci už dříve pohrozili, že případy vraždění v Gaze předají ICC.

OSN už jmenovala tři odborníky na mezinárodní právo do komise, která má vyšetřit případné válečné zločiny v Pásmu Gazy. Skupinu povede kanadský profesor mezinárodního práva William Schabas a bude v ní senegalský odborník na lidská práva Doudou Diene. Původně jmenovaná libanonská právnička Amal Alamuddinová, která žije v Británii, se svého mandátu vzdala a podle dnešního oznámení ji nahradí bývalá členka newyorského nejvyššího soudu Mary McGowanová Davisová.