Mezi Řeky se už šíří strach, že přijdou o vklady jako na Kypru

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Řekové se po vývoji na Kypru obávají, že by mohli přijít o část svých vkladů, stejně jako se to stalo střadatelům na Kypru. Vyplývá to z průzkumů uskutečněných pro některé řecké noviny.

Evropská unie schválila poskytnutí záchranného úvěru pro Kypr, podmínky pomoci však způsobí těžké ztráty majitelům bankovních vkladů nad 100 tisíc eur (2,6 milionu korun). Například majitelé velkých vkladů u největší kyperské banky Bank of Cyprus přijdou o 37,5 procenta uložené částky. Místo těchto peněz obdrží akcie banky. Zbývající peníze zůstanou zmražené a jaké výše ztráty nakonec dosáhnou, bude záležet na situaci banky. Podle některých odhadů mohou dosáhnout 60 i více procent.

Ořezávání vkladů na Kypru vyvolalo nervozitu po celé eurozóně, včetně Řecka, které již získalo dva záchranné úvěry. Průzkum pro list Proto Thema ukázal, že 77 procent Řeků cítí, že o část vkladů by mohli přijít střadatelé i v jiných částech eurozóny a 70 procent se jich obává, že se to může stát v Řecku. V dalším průzkumu pro list Realnews si 61 procent dotazovaných myslí, že vklady v Řecku jsou ohrožené a mohly by být zabavené, a to i navzdory skutečnosti, že na vklady u poboček kyperských bank v Řecku neměla krize žádný dopad.

Operace tří kyperských bank v Řecku tento týden převzala banka Piraeus Bank. U kyperských bank v Řecku bylo uloženo celkem 15 miliard eur a tyto vklady zůstanou nedotčené.

Třetí průzkum zveřejněný v listu Ethnos ukázala, že 84 procent Řeků má pocit, že způsob, jakým evropští představitelé vyřešili problémy Kypru, oslabí soudržnost Evropské unie, napsala agentura Reuters.