Mezi Ruskem a Ukrajinou budou zase jezdit kamiony

Blokáda nákladní dopravy mezi Krymem a Ukrajinou

Blokáda nákladní dopravy mezi Krymem a Ukrajinou Zdroj: ctk

Rusko a Ukrajina se dohodly, že ukončí vzájemné blokování tranzitu nákladních automobilů. Informoval o tom dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Dohodu, která začne platit ve čtvrtek, potvrdilo i ruské ministerstvo dopravy, uvedla agentura Interfax.

Ukrajinští nacionalisté tento měsíc začali blokovat průjezd ruských kamionů přes Ukrajinu. V reakci na to ruské úřady pozastavily tranzit ukrajinských kamionů, na což ukrajinská vláda odpověděla stejným krokem.

Podle ukrajinského ministerstva infrastruktury nyní ruská vláda navrhla zrušit všechna omezení pro silniční nákladní dopravu. „Povolují tranzit, my v rámci reciprocity učiníme totéž,“ uvedl Jaceňuk.

Spor o tranzit byl projevem dlouhodobých neshod mezi Ukrajinou a Ruskem, které vyvolalo posílení obchodních a politických kontaktů Kyjeva s Evropskou unií. Prozápadní ukrajinská vláda po převratu z roku 2014 podepsala asociační smlouvu s EU, jejíž součástí je i smlouva o zóně volného obchodu. Ta vstoupila v platnost letos. Moskva na kroky ukrajinské vlády reagovala zákazem dovozu mnoha položek ukrajinského vývozu.