Mezinárodní agentura pro atomovou energii se dohodla s Íránem na monitorování jaderných provozů

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) se s Íránem dohodla na pokračování nezbytných ověřovacích a monitorovacích aktivit v této zemi.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) se s Íránem dohodla na pokračování nezbytných ověřovacích a monitorovacích aktivit v této zemi. Zdroj: ctk

Írán už od roku 2019 nedodržuje mezinárodní dohodu o jaderném programu.
2
Fotogalerie

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) se s Íránem dohodla na pokračování nezbytných ověřovacích a monitorovacích aktivit v této zemi. Inspektoři MAAE budou moci nainstalovat nové paměťové karty do sledovacích kamer a pokračovat v monitorování íránských jaderných aktivit. Oznámil to v neděli ředitel íránské atomové agentury po setkání se šéfem MAAE Rafaelem Grossim. Ten dnešní jednání shrnul slovy, že MAAE vyřešila svůj nejnaléhavější problém s Íránem.

„Dohodli jsme se na výměně paměťových karet v agenturních kamerách,“ řekl ředitel íránské jaderné agentury Mohammad Eslámí, kterého citovala íránská agentura ILNA. „Inspektoři MAAE mohou opravovat vybraná zařízení a vyměňovat jejich paměťová média, která budou uložena pod společnými pečetěmi MAAE a íránské atomové agentury v Íránské islámské republice,“ uvedly agentury ve společném prohlášení.

Eslámí dodal, že Grossi se do Teheránu brzy vrátí, aby se sešel s vládními představiteli. Dnešní setkání podle něj bylo čistě technické a nebylo v něm místo pro politiku, uvedla agentura AP. Neuvedl, zda Teherán agentuře dodá kopie starších záznamů, o nichž prohlašoval, že je zničí.

Grossi přivítal konstruktivní výsledek jednání. Po příletu do Vídně novinářům řekl, že MAAE vyřešila svůj nejnaléhavější problém s Íránem, když dosáhla dohody o obsluze monitorovacích zařízení, čímž byl vytvořen prostor pro širší diplomatické úsilí.

Grossi však také zdůraznil, že Teherán a MAAE dnes ještě nedospěly k trvalému řešení monitorování íránských jaderných zařízení. Inspektoři MAAE podle něj nadále nebudou mít přístup k datům, která ukládají monitorovací přístroje. „To nemůže být trvalé řešení,“ citovala Grossiho agentura DPA.

Inspektoři však podle Grossiho budou mít během několika dnů, po několika měsících, možnost se ujistit, zda monitorování správně funguje. Šéf MAAE upozornil, že nějaký čas ještě mohou zabrat diskuse o uranových částicích, a vyjádřil naději, že se brzy setká s nejvyššími představiteli Íránu. Uvedl, že dostal srdečné pozvání k návratu ve velmi brzké době, aby mohl jednat o řešení otevřených otázek.

MAAE ve zprávě pro své členy, kterou zveřejnila v polovině týdne, uvedla, že Írán jí nepovolil obsluhovat monitorovací zařízení ve svých jaderných provozech, takže je nemohla sledovat. Írán tak mohl bez jakékoli kontroly získávat obohacený uran nezbytný k výrobě jaderné zbraně.

Země také nevysvětlila stopy po uranu na několika pracovištích, o jejichž existenci agenturu neinformovala. Írán od května zvýšil své zásoby uranu obohaceného na 60 procent, nyní ho má deset kilogramů. Podle odhadů má přes 84 kilogramů uranu obohaceného na 20 procent, uvedla MAAE.

Dohoda o jaderném programu (JCPOA) z roku 2015, jejíž závazky Írán od roku 2019 nedodržuje, stanovila limit na něco málo přes 202 kilogramů. Írán nedodržováním dohody reaguje na odstoupení Spojených států od dohody v roce 2018 a obnovení amerických sankcí.