Mezinárodní koalice ovládla jemenský přístav Hudajdá

Vojáci mezinárodní koalice v čele se Saúdskou Arábií dobyli letiště v jemenském přístavním městě Hudajdá, které se již několik dní snaží ovládnout s pomocí sil loajálních exilové vládě. Oznámila to agentura Reuters s tím, že oblast teď ženisté zbavují min.

Už v pátek zdroje blízké jemenské vládě oznámily, že koaličním silám se podařilo získat kontrolu nad severozápadními přístupy k letišti. Jednotkám se podařilo obsadit i jižní vstup na letiště a postupovaly dále po hlavní silnici směrem k přístavu. Lidé žijící v okolí letiště informovali o tvrdých bojích.

"Armádní síly s podporou hnutí odporu a arabské aliance osvobodily mezinárodní letiště Hudajdá ze sevření milice Húsíů," oznámila agentura Reuters s odvoláním na jemenského vládního mluvčího.

Jemen od roku 2014 sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Té od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si podle agentury AP za uplynulé tři roky už vyžádala více než deset tisíc lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov.