Migranti chtěli proniknout do Makedonie, policie je rozehnala slzným plynem

Makedonská policie použila slzný plyn proti stovkám migrantů u tábora Idomeni

Makedonská policie použila slzný plyn proti stovkám migrantů u tábora Idomeni Zdroj: ctk/AP

Makedonská policie dnes použila slzný plyn proti stovkám migrantů, kteří se do země pokusili proniknout z Řecka. Řekové už ráno varovali, že by dnes mohlo v provizorním uprchlickém táboře u Idomeni dojít k nepokojům. Objevily se v něm totiž letáky vyzývající k pochodu na hranici.

Přes plot s ostnatým drátem na řecko-makedonské hranici se pokusilo násilím dostat zhruba 500 migrantů. Podle očitých svědků citovaných agenturou APA házeli migranti na makedonské policisty kameny, ti se pak skupinu pokusili rozehnat slzným plynem. Podle řeckých médií použili i gumové projektily, Makedonci to ale popřeli.

Na místě střetu zůstaly podle agentur desítky zraněných. Lékaři museli ošetřit především lidi s dýchacími obtížemi, tři z nich byli převezeni do nemocnice v nedalekém městě Kilkis. Během zásahu se otočil vítr a slzný plyn zasáhl i řadu migrantů vyčkávajících v tábořišti včetně řady dětí. Makedonská policie uvedla, že kameny, které házeli migranti, zranily tři její příslušníky.

„Nevybíravé užití chemikálií, gumových projektilů a zábleskových granátů proti zranitelným lidem, a to částečně bez důvodu pro použití takové síly, je nebezpečný a odsouzeníhodný čin,“ uvedl v reakci na zásah makedonské policie řecký vládní zmocněnec pro uprchlíky Jorgos Kyritsis.

Řecká policie už dnes ráno varovala, že by mohlo dojít v okolí Idomeni k nepokojům. V provizorním uprchlickém tábořišti s 11 tisíci obyvateli se totiž objevily letáky, které migranty v arabštině vyzývaly, aby se shromáždili a vyrazili k makedonské hranici. Kdo letáky vyrobil a roznesl po táboře, není jasné.

Zpráva o možném otevření řecko-makedonské hranice se podle listu Kathimerini rozšířila i do dalších táborů v blízkosti hranice, z nichž do Idomeni dorazila řada lidí v naději, že budou moci konečně pokračovat na své cestě dál do Evropy.

Už v polovině března se v Idomeni objevily podobné letáky, z jejichž popudu se zhruba 2000 migrantů pokusilo překonat řecko-makedonskou hranici korytem řeky Vardar. Tři z nich přitom utonuli. Ty, kteří se do Makedonie dostali, místní policisté obratem poslali zpět.

Podle řeckých médií za letákovými akcemi stojí aktivisté. Dobrovolníci působící v Idomeni jsou v Řecku stále častěji terčem kritiky, neboť prý akcemi v tábořišti sledují vlastní politické cíle. Řecká policie už údajně pátrá po „zahraničních aktivistech“ zodpovědných za dnešní akci.

Další migranti

Navzdory vysokému riziku, že budou deportováni zpět do Turecka, dnes do Řecka dorazilo dalších 162 migrantů. Z tureckého pobřeží dopluli přes Egejské moře především na ostrovy Chios a Lesbos, informovala agentura DPA s odvoláním na aténský krizový štáb. V celém Řecku se nyní zdržuje více než 53 tisíc migrantů. V zemi uvázli poté, co státy podél takzvané balkánské stezky uzavřely své hranice.

V pondělí začaly přesuny migrantů z Řecka do Turecka na základě nedávno uzavřené dohody mezi Evropskou unií a Ankarou. Ta platí od 20. března a předpokládá, že migranti, kteří od tohoto data připlují a nezískají v Řecku azyl, budou vráceni. Za každého vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je ale strop 72 tisíc běženců. V Turecku je v současnosti přes 2,5 milionu syrských uprchlíků.

Unie za pomoc při zvládání migrační krize Ankaře slíbila mimo jiné obnovení přístupových rozhovorů Turecka s EU, zrušení vízové povinnosti pro Turky do konce června a finanční pomoc při zvládání migrační krize.