Ministerstvo varuje před cestami do Turecka. Vyhněte se zalidněným místům, radí

Turecká pláž

Turecká pláž Zdroj: Pixabay.com

Doporučení krizového štábu českým turistům necestovat kvůli pokusu o puč do některých částí Turecka zůstává v platnosti, jak prohlásila mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Češi by se měli nadále vyhnout Istanbulu, Ankaře a jihovýchodní části Turecka. Ministerstvo turisty nabádá, aby se vyhýbali místům a akcím s větší koncentrací lidí.

Členové skupiny dospěli k závěru, že se situace v Turecku stabilizuje. V případě, že nastane další vývoj, se skupina sejde znovu, zatím ale další termín setkání stanoven nebyl.

„Stávající doporučení pro cesty do Turecka zůstává v platnosti,“ řekla Valentová. Podle tohoto doporučení, na němž se v sobotu shodl krizový štáb pod vedením ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD), jsou nebezpečné cesty do Istanbulu, Ankary a jihovýchodní části Turecka.

Vyhýbat se místům s větší koncentrací lidí

„Čechy, kteří se chystají na dovolenou, stále nabádáme k obezřetnosti. To znamená, aby se zdržovali v hotelových resortech a vyhýbali se místům, jako jsou tržiště, velké kulturní a sportovní akce,“ uvedla Valentová. Varování platí také pro cesty do větších měst.

Schůzka pracovní skupiny, kterou tvoří zástupci zpravodajských služeb a bezpečnostního a konzulárního odboru ministerstva, trvala dnes přibližně hodinu.

Krizové linky zůstávají v platnosti

Valentová dodala, že ministerstvo ponechává v provozu krizové linky, které byly aktivovány v noci na sobotu. „Češi se na ně můžou neustále obracet,“ uvedla. „S tím, jak se situace stabilizuje, ubývá také hovorů. Od spuštění linek jsme jich zaznamenali přibližně 500,“ řekla. Většina dotazů se týkala provozu letišť, který byl kvůli nepřehledné situaci omezen.

Násilné střety v Turecku vypukly v noci z pátku na sobotu a , další stovky lidí jsou zraněny. Po zahájily úřady v Turecku . Zadrženo bylo kolem 6000 lidí, především vojáků, mezi nimiž jsou i vysoce postavení generálové. Ve vazbě skončili také soudci a státní zástupci včetně těch z ústavního soudu a dalších nejvyšších justičních instancí země. Odvoláno bylo 8000 policistů.

CK: Čeští turisté zájezdy do Turecka na další dny neruší
Kvůli nezdařenému pokusu o puč v Turecku čeští turisté zájezdy do země hromadně neruší. Velké cestovní kanceláře registrují storna zájezdů pouze v jednotkách. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci dovolených.
„Další odlety normálně probíhají podle plánu,“ uvedl marketingový ředitel Exim tours Stanislav Zíma. Zájezdy na další dny stornovali podle něj pouze jednotlivci. Exim má nyní v Turecku 1200 lidí. Ještě v sobotu kvůli obavám z vývoje neodletělo ranním letem do Antalye 27 lidí. V neděli už jenom osm z celého letadla. Využili tak dvou nabízených možností - posunutí termínu zájezdu či změnu destinace.
„V úterý nám odlétá několik set lidí do Turecka, registrujeme storna v řádech jednotek,“ dodal ředitel cestovní kanceláře Fischer Jiří Jelínek. Podle zástupců CK Blue Style je situace v letoviscích na Turecké riviéře klidná a nedošlo v nich k žádným incidentům. Letiště v Antalyi, které je více než 700 km vzdáleno od Istanbulu, funguje bez omezení. Klienti v destinaci nepociťují žádná omezení a život v letoviscích probíhá zcela beze změn.
„Co se týče dalších odletů, ty budeme operovat standardně,“ uvedl mluvčí BlueStyle František Vorel. CK podle něj již také na podzim vyškrtla ze stálé nabídky eurovíkendy v Istanbulu.
CK Alexandria bude obvolávat zákazníky, kteří mají zakoupený zájezd do Turecka s odletem v pátek a v neděli a nabídne jim změnu zájezdu za jiný z nabídky v libovolném termínu a do libovolné destinace. „V tuto chvíli registrujeme požadavek části klientů na změnu zájezdu - na dovolenou chtějí, ale preferovali by jinou zemi než Turecko. Přesto se nejedná o nijak závratné počty, velká část klientů se spíše ptá na aktuální situaci v letoviscích,“ uvedl marketingový ředitel CK Petr Šatný.

——————