Ministr Kuba řeší problémy v obchodování s Ruskem

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: ctk

Martin Kuba, ministr průmyslu přiletěl do města Kemerovo. Jedná se o jednoho z center jihosibiřské průmyslové oblasti Kuzbas. Ministra na obchodní misi doprovází skupina českých podnikatelů. Podle kemerovského rozhlasu je cílem cesty navázání nových obchodních vztahů a rozvoj spolupráce mezi podnikateli v řadě průmyslových odvětví.

Ministr Kuba svou cestu zahájil v Moskvě, kde jednal s ruskými ministry energetiky Alexandrem Novakem, průmyslu Denisem Manturovem a regionálního rozvoje Olegem Govorunem.

S ministrem energetiky Alexandrem Novakem Kuba projednával dodávky ruské ropy a zemního plynu do Česka. Zejména se jednalo bezpečnosti těchto dodávek. Oba ministři se dohodli, že budou hledat cesty pro další využití ropovodu Družba pro dodávky ruské ropy.

„Zájmem České republiky, deklarovaný jak při předchozích jednáních s Ruskou federací, tak aktuálně i na půdě EU, nepřestává být návrat k původnímu stavu. To znamená přesunu těžiště dodávek ropy plynoucích z Ruska zpět do ropovodního systému Družba a využívání jeho kapacity na nejvyšší možné úrovni,“ zdůraznil Kuba.

S ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem se následně Kuba věnoval důležitým projektům federálního a regionálního významu, které společně realizují české a ruské firmy i v souladu se „Společným prohlášením o partnerství pro modernizaci“, podepsaným v průběhu setkání prezidentů obou zemí v Praze v prosinci minulého roku.

Obchod s Ruskem: S Medveděvem přiletěly miliardy

„Hovoříme o zakázkách pro české firmy v řádech desítek miliard korun,“ uvedl český ministr. Toho potěšilo, že se svým ruským protějškem mohl otevřeně hovořit i o některých problémech, s nimiž se potýkají české firmy při podnikání na ruském trhu, včetně oblasti financování společných projektů českými bankami. Při řešení těchto problémů přislíbil ministr Manturov maximální vstřícnost.

„Oceňujeme růst vzájemného obchodu s ČR a máme za cíl vytvářet co nejkomfortnější prostředí pro spolupráci zvláště v hi-tech oborech,“ konstatoval Manturov, který nabídl české straně strategické partnerství při vytváření společných podniků při výrobě obráběcích strojů.

Ministra Kubu na jeho cestě doprovází představitelé 70 firem z oboru strojírenství a hutnictví, energetiky, dřevozpracujícího průmyslu, stavebnictví a potravinářství, ale i z oblasti komunálního hospodářství a pojišťovnictví.

„Hospodářské vztahy mezi oběma zeměmi se vyvíjejí pozitivně a objemy vzájemného obchodu, s výjimkou krizového roku 2009, rostou. V roce 2011 dosáhnul celkový obrat hodnoty 13,3 miliardy dolarů, což je historicky nejúspěšnější výsledek v oblasti vzájemného obchodu. Předběžné výsledky za uplynulé období letošního roku ukazují, že tyto objemy mohou být překonány, přičemž nás především těší dynamický růst českého vývozu,“ konstatoval s uspokojením Kuba.