Minsk prvně pořádá šampionát v hokeji

Slovenští hokejisté se radují z vítězství nad Kanadou

Slovenští hokejisté se radují z vítězství nad Kanadou Zdroj: ctk

Už v pátek začíná mistrovství světa v ledním hokeji, na kterém mají premiéru běloruští pořadatelé. Přestože se kolem šampionátu v této zemi vyrojila řada protestů a objevily se i výzvy k bojkotu mistrovství kvůli diktátorskému režimu, nic takového se nakonec nestalo a na turnaj dorazí všechny tradiční týmy.

Organizátoři pojali přípravy velmi střízlivě bez megalomanských plánů a předražených velkostaveb. „Postavili jsme pouze to, co budeme potřebovat i po turnaji,“ prohlásil člen organizačního výboru a zástupce města Minsk Igor Karpenko. „Zjistili jsme, že turisté v Bělorusku vyhledávají hlavně levné ubytování, a to mnohem více než luxusní čtyř- či pětihvězdičkové hotely. Vybudovali jsme nové studentské koleje, využijeme je i během šampionátu. Ubytujeme v nich fanoušky a hosty,“ dodal Karpenko.

Podle něj také všechny investice do infrastruktury – jejichž výše však není známa – byly nutné, a to bez ohledu na pořádání turnaje. „Křižovatky, silnice a podobně bychom stejně museli opravit, nejsou to náklady, které by se počítaly do rozpočtu turnaje,“ vysvětlil Karpenko. Největší investicí tak zůstává vybudování patnáctitisícové Minsk Areny, jež poslouží jako jedna ze dvou turnajových hal. Její výstavba stála 350 milionů eur, zhruba 9,6 miliardy korun. Ani tato hala ale není určena jen pro hokejový šampionát, je koncipována jako multifunkční. Už od roku 2010 v ní hraje domácí zápasy Dinamo Minsk, jeden z týmů Kontinentální hokejové ligy (KHL). Část hokejového turnaje se bude hrát také v devítitisícové Chizhovka Areně.

Největší návštěvnost v MS v hokejiNejvětší návštěvnost v MS v hokeji

Podle předsedy Běloruského hokejového svazu Jevgenije Vorsina nakládá organizační tým s rozpočtem jedenácti milionů eur, což je částka, kterou by měly bez problémů pokrýt výnosy z turnaje.

Jedním z nejdůležitějších zdrojů příjmů je prodej vstupenek. Vorsin slibuje, že se nebude opakovat situace z předchozích dvou turnajů, kdy hala ve Švédsku byla téměř na každé utkání prázdná a zápasy sledoval mizivý počet diváků.

Sledovanost zimní olympiády trhala rekordy