Místo Vídně Kolombo. Srí Lanka jmenuje pro Česko létajícího velvyslance

Srílanské Kolombo

Srílanské Kolombo Zdroj: CC BY-NC 2.0: Xiquinho Silva; Flickr.com

Srí Lanka nově vytvoří diplomatické zastoupení přímo pro Českou republiku, dosud tuto jihoasijskou zemi v Praze zastupovala její ambasáda ve Vídni. Srí Lanka ale kvůli úsporám nezaloží v Česku kamennou misi, místo ní jmenuje takzvaného létajícího velvyslance. Jedná se o diplomata, který bude úřadovat z ministerstva zahraničí v hlavním městě Kolombu a do Prahy občas přiletí.

Novinku, která se vedle Prahy týká i Vatikánu, oznámil podle srílanských médií tamní ministr zahraničí Mangala Samaraweera. Podle něj toto nové uspořádání zajistí, že Srí Lanka bude mít „stopu ve všech důležitých hlavních městech světa.“ Zároveň se ale vláda vyhne nutnosti utrácet miliony rupií na zřízení rezidentní mise.

„Budou pracovat z kanceláře na ministerstvu zahraničních věcí a minimálně dvakrát ročně uskuteční návštěvy v zemích jejich akreditace,“ vysvětlil princip fungování létajících velvyslanců Samaraweera. Tito diplomaté by podle něj měli být dostatečně schopní radit vládě, zatímco budou sledovat vývoj v příslušných zemích.

Čtvrtý létající diplomat

Tuzemské úřady zatím žádost o jmenování nového ambasadora ze Srí Lanky nemají. „Pokud by srílanská strana popsané aranžmá s nerezidentním velvyslancem se sídlem ve svém hlavním městě navrhla, nejednalo by se o něco, co by bylo současné diplomatické praxi neznámé,“ vysvětlila pro E15.cz mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Chrištofová.

Podle ní aktuálně fungují pro Českou republiku tři létající velvyslanci – ze San Marina, Malty a karibského ostrovního státu Antigua a Barbuda. Diplomat z posledně jmenované země je ale zatím designovaný, to znamená, že je schválený, ale dosud nepředal pověřovací listiny prezidentu republiky.

„Obecně lze říci, že tato praxe je oblíbená u některých malých zemí například Střední Ameriky a Karibské oblasti, někdy ji aplikují i Severské státy Evropy či právě malé země typu Malta,“ dodala Chrištofová. Česko podle ní v současné době žádné létající velvyslance nemá.