MMF a ECB prý chystají půjčky pro Itálii

Itálie

Itálie

Mezinárodní měnový fond (MMF) plánuje rozsáhlou úvěrovou pomoc pro Itálii. Informoval o tom dnes italský list La Stampa. Deník uvedl, že MMF by mohl Itálii poskytnout 400 až 600 miliard eur (až 15,6 bilionu korun), což zemi poskytne čas na provedení nezbytnách reforem.

Úvěry by podle listu měly nové italské vládě premiéra Maria Montiho zajistit 12 až 18 měsíců stability, během nichž by kabinet prosadil potřebné úsporné kroky. Peníze by údajně mohly pocházet rovněž od Evropské centrální banky (ECB).

Řím se nyní potýká s vysokými náklady na půjčky na finančních trzích. Výnos klíčového italského dluhopisu s desetiletou splatností se tento měsíc opakovaně ocitl nad sedmi procenty. To je hranice, po jejímž překonání byly nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc vlády Řecka, Irska a Portugalska. Dluh Itálie je ale se svými 2000 miliard eur větší, než součet dluhů všech těchto států. Podle MMF je dlohodobě třeba, aby si Itálie mohla na trhu půjčovat s úrokem čtyři až pět procent.

Itálie je třetí největší ekonomikou eurozóny. Země se však potýká s pomalým tempem hospodářského růstu a silným zadlužením. Investoři chtějí, aby nová italská vláda rychle přijala opatření na podporu růstu a snížení rozpočtových výdajů.

Montiho vláda by měla za čtrnáct dní představit balík úsporných opatření, který bude podle agentury Reuters zahrnovat úpravu některých daní a zvýšení věku odchodu do důchodu. Trhy ale mohou premiéra donutít k rychlejšímu jednání.