MMF: Pokud chtějí Maďaři úvěr, musí ukázat vůli k reformám

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: CTK/AP/Eraldo Peres

Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová vyzvala Maďarsko, aby nejprve prokázalo, že má snahu důkladně stabilizovat ekonomiku a prosazovat rozumnou politiku. Teprve pak se podle ní dá jednat o poskytnutí záložního úvěru, o který země žádá. Lagardeová to řekla po jednání s činiteli maďarské vlády ve Washingtonu.

„Než bude fond schopen určit, kdy a zda vůbec zahájí jednání o poskytnutí záložního úvěru, bude muset vidět hmatatelné kroky, které ukážou silné odhodlání (maďarských) úřadů řešit všechny záležitosti, které jsou relevantní pro makroekonomickou stabilitu,“ řekla Lagardeová, kterou citovala agentura Reuters.

Maďarsko je pod značným tlakem, aby změnilo několik zásadních zákonů, které schválilo teprve před pár týdny. Evropská komise například ve středu varovala, že Budapešť může čelit právním důsledkům, pokud některé kontroverzní zákony nezmění. Zdrojem sváru je například zákon o centrální bance, který podle celé řady expertů ohrožuje nezávislost maďarské měnové autority.

Za Maďarsko byl jednáním s mezinárodními finančními institucemi pověřen ministr Tamás Fellegi. Ten po schůzce s Lagardeovou a dalšími činiteli MMF řekl, že je v zájmu nejen Maďarska, ale i finančních trhů, aby jednání o záložním úvěru začala co nejdříve.

Ceny maďarských aktiv se v posledních týdnech kvůli nejistotě kolem dalšího vývoje v Maďarsku výrazně snížily. Kurz forintu klesl až k 324 HUF/EUR, což bylo historické minimum. Ve čtvrtek se ale situace hodně zlepšila, protože Maďarsku se podařilo na trhu umístit státní dluhopisy ve větším objemu, než plánovalo.