MMF: Růst USA ohrožují problémy v Řecku, Ukrajině a Blízkém východě

Burza v New Yorku (ilustrační foto)

Burza v New Yorku (ilustrační foto) Zdroj: MarshalIN20 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Globální zpomalení ekonomického růstu a další politické a ekonomické problémy v oblastech jako je Řecko, Blízký východ a Ukrajina by mohly ohrozit ekonomický růst Spojených států. Rizikem pro růst je nyní také siný dolar. Mezinárodní měnový fond (MMF) to uvedl ve své analýze. Současně zopakoval, že centrální banka USA (Fed) by měla odložit zvýšení úrokových sazeb na první polovinu příštího roku, dokud se neobjeví signály růstu mezd a inflace.

MMF minulý měsíc snížil odhad růstu největší světové ekonomiky pro letošní rok na 2,5 procenta z 3,1 procenta. Příští rok má tempo růstu zrychlit na tři procenta.

Fond ve zprávě varoval, že ceny amerických akcií jsou příliš vysoké a americké pojišťovny a investiční fondy jsou zranitelné vůči finančním šokům. MMF vyzval americký Kongres, aby nezmírňoval finanční regulační opatření schválená v roce 2010. Americké banky jsou nyní podle něj silnější, avšak rizika se všude zvýšila. Předchozí hodnocení finančního systému USA fond provedl před pěti lety.

Banky navyšují kapitál kvůli riziku ztrát

Banky a pojišťovny navýšily svůj kapitál, aby se ochránily před ztrátami. MMF však vyjádřil obavy z rizik mimo bankovní sektor. Varoval, že ceny amerických akcií se blíží úrovním, které může být těžké udržet vzhledem k současným prognózám vývoje firemních zisků a pravděpodobnosti, že Fed zvýší koncem letošního roku úrokové sazby.

Podílové fondy by pak mohly působit jako zesilovače paniky. Pokud nervózní investoři budou chtít hotovost a začnou prodávat, donutí to fondy zbavit se rizikových investic na kolabujícím trhu.

MMF rovněž zopakoval výzvu k vytvoření regulátora pojišťovacího trhu na federální úrovni. Upozornil, že mimořádně nízké úrokové sazby nutí pojišťovny podnikat vyšší rizika a regulace odvětví je rozdělená mezi státy. MMF proto považuje za nezbytné vytvořit jednotného regulátora, protože v těžkých situací by mohly být pojišťovny náchylné k velkým ztrátám, napsala agentura AP.

Graphical visualization of Us GDP Annual Growth Rate

Obama telefonoval s Merkelovou a pak s Tsiprasem o vývoji krize
Prezident Spojených států Barack Obama hovořil telefonicky o vývoji řecké krize s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a poté s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem. Oznámil to Bílý dům.
„Budeme i nadále podporovat všechny strany, aby se konstruktivně podílely na diskusích,“ řekl Obamův mluvčí Josh Earnest s opětovnou výzvou po kompromisu.
Podle řeckých médií popřál Obama Tsiprasovi úspěšný výsledek jednání s jeho evropskými partnery.
Bílý dům v pondělí vyzval vedoucí představitele Evropské unie a Řecka, aby se dohodli na kompromisu umožňujícím Řecku setrvat v eurozóně i po rozhodnutí řeckých voličů v nedělním referendu odmítnout červnové návrhy mezinárodních věřitelů.