MMF snížil odhad růstu Číny na příští rok na sedm procent. Nechce stimulaci

Šanghaj, s 23 miliony obyvatel nejlidnatější město
Čínské republiky, je považována za nový pupek světa

Šanghaj, s 23 miliony obyvatel nejlidnatější město Čínské republiky, je považována za nový pupek světa Zdroj: ctk

Mezinárodní měnový fond snížil svůj odhad ekonomického růstu Číny na příští rok na sedm procent z dosavadních 7,3 procenta. Současně však vyzval vládu, aby nepřijímala další opatření na stimulaci ekonomického růstu a aby se místo toho soustředila na snížení finančních rizik.

Ve svém hodnocení MMF převážně vyjádřil důvěru ve zdraví druhé největší ekonomiky světa. Zdůraznil však, že Peking musí dodržet své sliby a zavést reformy, které srovnají nerovnováhu, včetně dalšího uvolnění kurzu „mírně podhodnoceného“ jüanu.

Podle MMF jsou nyní také ty správné podmínky k tomu, aby Čína uskutečnila další krok k uvolnění trhu s úrokovými sazbami. Fond tak zpochybnil názor několika vysokých představitelů Číny, podle kterých není země ještě na takový krok připravena.

„V tuto chvíli neradíme stimulaci,“ řekl v Pekingu první náměstek výkonné ředitelky MMF David Lipton na dotaz, zda by Čína měla učinit více pro podporu svého ekonomického růstu. „Nemyslíme si, že je zde dostatek signálů, které by takový krok ospravedlňovaly.“ Větší hrozbou pro Čínu je podle něj přetrvávající závislost na dluhu a investice v oblastech jako reality, které pohánějí ekonomický růst.

Potřebné reformy

Čínská vláda si stanovila pro letošní rok za cíl udržet ekonomický růst kolem 7,5 procenta. MMF věří, že Číně se může podařit tento cíl splnit, prioritou vlády by však mělo být snížení zranitelnosti země. Sedmiprocentní ekonomický růst v příštím roce je podle Liptona realistický v případě, že Čína uskuteční rozsáhlé finanční reformy, jak to slíbila.

Peking v posledních měsících oznámil sérii mírných stimulačních opatření. Průzkumy mezi firmami z posledního týdne signalizují, že aktivita se zřejmě stabilizovala. Mírné oživení v některých částech ekonomiky však ještě neznamená, že solidní, širší oživení je v plném proudu, napsala agentura Reuters.