MMF snížil odhad růstu globální ekonomiky

MMF

MMF Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní měnový fond (MMF) mírně snížil odhad růstu globální ekonomiky na letošní i příští rok. V aktualizovaném výhledu zároveň varuje před nárůstem finanční nestability a upozorňuje, že bude velmi záležet na tom, jak si povede ekonomika eurozóny a Spojených států.

Výhled na letošní rok měnový fond snížil na 3,5 procenta, zatímco dosud očekával nárůst o desetinu procentního bodu vyšší. Na příští rok sice počítá se zrychlením hrubého domácího produktu světa na 3,9 procenta, i to je však méně - o dvě desetiny procentního bodu - než očekával v předchozí prognóze v dubnu.

Otazník stále visí nad vývojem v eurozóně. Problémy se mohou vystupňovat i v USA, kde hrozí, že se hospodářské oživení úplně zastaví, pokud se politici včas nedohodnou na zvýšení stropu pro zadlužení a dopustí nástup automatických rozpočtových škrtů.

Čtěte také:

Čína prohrává boj o hospodářský růst

Merill Lynch varuje: Pozor, přijde geopolitická změna

Zpomalení čeká MMF i v rozvojových zemích. „Růst zpomalil v řadě velkých ekonomik rozvojového světa, především pak v Brazílii, Číně a v Indii. Příčinou jsou jednak horší podmínky jinde ve světě, ale také prudké zpomalení růstu domácí poptávky,“ stojí ve zprávě. Celkově se ale podle MMF dá říci, že mladé tržní ekonomiky se vypořádaly s krizí relativně dobře.

Výrazná korekce se týká Německa

Ve skupině vyspělých zemí se prognóza MMF proti dubnu příliš nezměnila, novější odhady jsou pouze nepatrně pesimističtější. Výraznější úprava je u Německa, jehož růst bude letos o hodně slabší, než se MMF domníval v dubnové zprávě. Beze změn je výhled Itálie, kde fond už na jaře oznámil, že tam letos i příští rok počítá s hospodářským propadem.

Růst HDP ve vybraných zemích světa(v procentech)

Růst HDP ve vybraných zemích světaRůst HDP ve vybraných zemích světa | MMFV závorkách předchozí odhad z dubna, * prognóza

Zdroj: MMF

Situace v jižním křídle eurozóny je podle měnového fondu hlavní příčinou zmíněného nárůstu finanční nestability. Může za to výrazný nárůst výnosů státních dluhopisů, především pak Itálie a Španělska. Některé evropské banky mají teď podle fondu horší přístup k úvěrům, což MMF zdůvodňuje tím, že postupně odeznívá přínos levného tříletého financování v rámci programu Evropské centrální banky (ECB).

MMF zveřejňuje výhled světové ekonomiky dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim. Dnešní prognóza je aktualizací jarního výhledu a neobsahuje údaje za všechny země.