Moje kniha nešíří strach z islámu, prohlásil spisovatel Houellebecq

Spisovatel Michel Houellebecq

Spisovatel Michel Houellebecq Zdroj: Profimedia.cz

Francouzský spisovatel Michel Houellebecq poprvé od útoku na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo promluvil v médiích. V televizním rozhovoru se přihlásil ke kampani Je suis Charlie (Jsem Charlie). Přiznal také, že není v kondici, aby propagoval svou novou knihu Soumission. Odmítá, že by v ní šířil strach z islámu.

Magazín právě v den atentátu zveřejnil číslo, na jehož titulní stránce je Houellebecqovo proroctví, že letos mu vypadají zuby a v roce 2022 bude slavit ramadán. Karikatura vyšla jako reakce na jeho novou knihu Soumission (Podrobení), v níž autor popisuje budoucnost Francie pod vládou islámského práva.

Rozhovor s ním byl natočen den po útoku, tedy ve čtvrtek, ale odvysílán byl až v pondělí. Houellebecq, který se po atentátu uchýlil do ústraní, v rozhovoru vypadal zdrceně.

Zavraždili někoho, koho jsem znal

Jedním z 12 obětí atentátníků na Charlie Hebdo byl jeho přítel a ekonom Bernard Maris, který v Charlie Hebdo pracoval. „Poprvé v životě jsem v situaci, kdy zavraždili někoho, jehož jsem znal,“ řekl. „Chystal novou knihu a měli jsme se v březnu zúčastnit společné debaty,“ dodal Houellebecq.

Přiznal také, že zastavil propagaci knihy Soumission. „Nejsem v nejlepší kondici, nechci o ní teď mluvit,“ řekl. Kniha se okamžitě dostala do čela titulů v internetovém obchodu Amazon France.

K minulému číslu Charlie Hebdo a jeho titulní karikatuře Houellebecq řekl, že není špatná.

Svoboda vyjadřování nezná hranic

Spisovatel odmítá názory, že jeho kniha šíří strach z islámu. „Nepřeji si, aby mi na jedné straně říkali, že jsem svobodný, a na druhé mluvili o mé odpovědnosti. Svoboda vyjadřování nezná hranic. Pro mě má význam názor mých kolegů. Kašlu na to, co říká (premiér) Manuel Valls,“ dodal Houellebecq.

Předseda francouzské vlády ke knize minulý týden poznamenal, že Francie není Michel Houellebecq, protože Francie není „nesnášenlivost, nenávist ani strach“.