Monti chce odstoupit, Berlusconi chystá návrat

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi

Italský premiér Mario Monti, jehož vláda ztratila podporu strany expremiéra Silvia Berlusconiho, hodlá odstoupit, až parlament schválí rozpočet na příští rok. Oznámila to dnes kancelář prezidenta Giorgia Napolitana po prezidentových konzultacích s Montim.

Monti řekl, že poté co Berlusconiho strana Lid svobody (PDL) stáhla podporu jeho kabinetu, necítí již podporu parlamentu, a zamýšlí proto rezignovat, uvádí Napolitanovo prohlášení. Bude-li možné zákon o rozpočtu schválit rychle, premiér Monti řekl, že ihned potvrdí svou rezignaci.

Berlusconi dnes oficiálně potvrdil, že bude kandidovat v příštích parlamentních volbách za PDL a chce se tak popáté stát italským premiérem.

„Vracím se na scénu s cílem zvítězit,“ řekl Berlusconi novinářům v severoitalském Milanellu, kde má tréninkové hřiště jeho fotbalový klub AC Milán. Potvrdil tak předchozí prohlášení o záměru jít do voleb. Jako předseda strany přitom znovu aspiruje i na funkci ministerského předsedy.

„Práce ve vládě mi v tomto roce nechyběla ani minutu. Vracím se s vědomím odpovědnosti,“ prohlásil 76letý mediální magnát, jenž z postu předsedy vlády rezignoval loni uprostřed dluhové krize a zmítán skandálem kolem údajného sexu s nezletilou. Prezident Napolitano pak pověřil sestavením úřednické vlády bývalého eurokomisaře Montiho.

I když PDL tento týden stáhla podporu Montiho vládě, Berlusconi dnes oznámil, že jeho strana podpoří vládní rozpočet na příští rok. Itálie pravděpodobně směřuje k předčasným volbám, které by se mohly konat 10. března.