Moody's snížila rating Belgie o dva stupně

Agentura Moody's snížila rating Belgie o dva stupně na Aa3 z Aa1. Obává se, že současná krize v eurozóně zkomplikuje financování značně vysokého dluhu země. Informovala o tom agentura Reuters.

Belgický státní dluh patří k nejvyšším v eurozóně a přesahuje hranici 100 procent. V potížích se navíc několikrát ocitl finanční systém země, kdy vláda musela pomáhat bankám Fortis, KBC a Dexia, přičemž u posledně jmenované hrozí státní pokladně citelná zátěž v podobě záruk za úvěry.

„Křehkost trhu se státními dluhopisy v eurozóně se čím dál víc prohlubuje a není pravděpodobné, že se situace v blízké budoucnosti zlepší,“ uvedla Moody's v prohlášení.

Nový rating země je navíc doprovázen negativním výhledem, což znamená, že je možné další snížení ratingu v několika příštích letech. Belgii přitom příliš nepomohlo, že má po téměř roce a půl jednání novou vládu. Ta vznikla jen krátce poté, co rating země snížila agentura Standard&Poor's.

„Současná zkušenost v Belgii odhaluje, že politický proces může být pro zemi velkou výzvou. Je navíc možné, že nová vláda bude muset odsouhlasit další (úsporná) opatření,“ uvedl analytik Moody's Alexander Kockerbeck.

V blízké době by rating Belgie mohla snížit i agentura Fitch, která zemi zařadila mezi šest členských států eurozóny, u nichž je takový krok velmi pravděpodobný.