Moody's snížila rating Francie. Ekonomika roste příliš pomalu

Hutě Mittal na východě Francie

Hutě Mittal na východě Francie Zdroj: ctk

Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Francie ze stupně Aa1 na Aa2. Zdůvodnila to předpokladem trvajícího pomalého růstu ekonomiky země.

Agentura Moody's očekává, že pomalý růst francouzského hospodářství potrvá do konce dekády. Také dluh země zůstává vysoký a podle zmíněné ratingové agentury nelze v příštích několika letech předpokládat jeho snížení.

Celkově nicméně Moody's hodnotí úvěrovou spolehlivost Francie jako „extrémně vysokou“ vzhledem k její objemné, bohaté, rozmanité ekonomice, vysokým příjmům na hlavu, příznivým demografickým trendům a silné investorské základně. I po snížení má Francie třetí nejvyšší hodnocení, které Moody's uděluje. Výhled ratingu Francie byl zvýšen z negativního na stabilní.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splacení úvěru správně a včas. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušnému subjektu půjčovat a na podmínky půjčky. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a je pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.