Moody's srazila řecký rating ještě níž. Bankrot je téměř jistý

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz, kolaz E15

Ratingová agentura Moody's Investors Service srazila hlavní rating Řecka o další tři stupně na známku Ca, což je už pouhý jeden stupeň od nejnižší možné známky. Situaci kolem zadlužení Řecka Moody's dál pozorně sleduje, výhled ratingu proto zatím nestanovila. Řecko má podle Moody's ve střednědobém výhledu stále vážné problémy se solventností, a bankrot Řecka je tak podle agentury prakticky jistý.

Hlavní rating Řecka je teď pouhý jeden stupeň od nejnižší možné známky C, dosud byl na stupni Caa1. Moody's reaguje na závěry mimořádného summitu členských zemí eurozóny, který se minulý týden konal v Bruselu a na němž byly dohodnuty podmínky pomoci zadluženému Řecku.

„Z oznámeného programu EU a ze sdělení Ústavu pro mezinárodní finance, který zastupuje hlavní finanční instituce, je patrné, že pravděpodobnost vynucené výměny (řeckých dluhopisů), a tudíž i platební neschopnost, už se prakticky rovná 100 procentům,“ upozorňuje Moody's.

„Celkový souhrn řeckého dluhu bude značně přesahovat 100 procent HDP mnoho let a země bude čelit velkým rizikům při provádění fiskálních a ekonomických reforem,“ dodává agentura.

Zároveň Moody's zároveň vyjadřuje obavy, aby záchranný balíček eurozóny pro Řecko neznamenal negativní precedent pro způsob zapojení soukromých investorů v případných dalších nutných restrukturalizacích u jiných států.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch už Řecko zařadila do kategorie omezené platební neschopnosti (restricted default). Nový rating Řecku udělí, jakmile země dokončí výměnu starých dluhopisů za nové, které mají být garantovány vládami eurozóny.

Euro je na minimu

Euro k dolaru v reakci na zprávu o snížení ratingu Řecka smazalo zisky a přechodně spadlo na denní minimum kolem 1,4342 dolaru. Ve výraznějším poklesu euru patrně zabránila poznámka agentury, že dohoda z minulého týdne patrně pomůže Řecku snížit zadlužení. Trh se také teď fixuje na složitá jednání o zvýšení stropu pro zadlužení v USA.

Zástupci eurozóny se v Bruselu dohodli na záchranném programu, který Řecku pomůže snížit zadlužení. Zemi se tak uvolní podmínky splácení dluhů, část zátěže se navíc přesune na bedra soukromých investorů. Rozsah pomoci má být v rozsahu 109 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun) a vedle eurozóny se na ní bude podílet i Mezinárodní měnový fond. Finanční instituce přispějí částkou 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu korun).

Instituce přistoupí na výměnu řeckých dluhopisů i na zpětný odkup řeckého dluhu. V rámci výměny dluhopisů banky například dobrovolně sníží i hodnotu části řeckých cenných papírů o 21 procent. Moody's teď počká, až Řecko provede výměnu dluhopisů. Teprve potom zemi přidělí nový rizikový profil, od něhož se bude odvíjet také případná změna ratingu.