Moody's varovala před snížením ratingu Belgie kvůli bance Dexia

Dexia

Dexia

Mezinárodní ratingová agentura Moody's varovala před snížením dosavadního stupně úvěrové spolehlivosti Belgie, který je Aa1. Odůvodnila to možností, že stát bude muset v dohledné době výraznými sumami sanovat francouzsko-belgickou banku Dexia, a tím zvýší veřejné zadlužení.

Agentura uvedla, že zařadila rating belgických státních dluhopisů Aa1, který je jeden stupeň pod nejvyšším hodnocením Aaa, do režimu pozorování. To podle tradice znamená, že rozhodnutí o snížení nebo zachování ratingu agentura učiní do 90 dnů, připomněla agentura Reuters. Riziko pro Belgii vidí Moody's také v možných dopadech nárůstu veřejného dluhu na zhoršení ekonomik v celém regionu.

Další velké ratingové agentury Standard & Poor's a Fitch přiřadily v uplynulém roce svým hodnocením Belgie na stupni AA+ negativní výhled, což znamená, že rating by se mohl snížit. Obě upozornily, že belgická vláda by v důsledku nedosažení politické dohody nemusela být schopna plnit plán snižování rozpočtového deficitu.

Dexia je první evropskou bankou, jíž dostihla řecká krize

Dexia se tento týden stala první bankou v Evropě, která se kvůli řecké dluhové krizi dostala do těžkých potíží. Akcie Dexie se v pátek propadly o 17 procent a odpoledne s nimi bylo obchodování pozastaveno do doby, než budou zveřejněny zprávy o plánu řešení její situace. O nich má během víkendu rozhodnout správní rada banky.

Dexia už za finanční krize v roce 2008 získala od Francie, Belgie, Lucemburska a klíčových akcionářů pomoc ve výši 6,4 miliardy eur (158 miliard korun). Poté byla nucena k úsporám a odprodejům aktivit včetně slovenské pobočky, kterou koupila česko-slovenská investiční společnost Penta Investments.

V pátek snížila agentura Fitch hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie o jeden stupeň a rating Španělska o dvě příčky. Odůvodnila to obdobně jako Moody's u Belgie, tedy obavami z vysokých státních dluhů, slabého ekonomického růstu a zhoršení důvěry investorů. Konkurenční agentury Moody's a Standard & Poor's snížily rating Itálie již dříve.